Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пропусти у раду локалних самоуправа

rssBookmark and Share

30.01.2012. Аutor : Ekipa Južne Srbije |

Омбудсман је утврдио пропусте у раду градских управа Ниша, Врања и Јагодине, јер нису обављале послове из своје надлежности, већ су их препуштале грађанима.

Пропусти у раду локалних самоуправа

Даље неће моћи!

Надлежне службе тих локланих самоуправа нису по упису грађана у матичну књигу рођених доставиле извод из матичне књиге надлежном органу како би грађанин добио јединствени матични број, већ су упутиле грађане да сами поднесу захтев полицијским станицама, како би остварили своја права.

На тај начин градске управе су прекршиле законом предвиђену процедуру.

Прецизира се да је реч о Управи за грађанска стања и опште послове Ниша, Секретаријату за општу управу Врања - Матична служба Гњилане и Градској управи града Јагодине - Одељење за управу и Матична служба за општине Ђаковица и Дечани.

"Овакво поступање, поред тога што представља крајње некоректно понашање према грађанима, у великој мери је отежало већ довољно комплексан поступак остваривања права на лична документа", сматра заштитиник грађана.

Он је овим градским управама, у конкретним и свим наредним случајевима, наложио поштовање Закона о јединственом матичном броју грађана, што подразумева да се оне службеним путем обрате надлежном органу ради одређивања јединственог матичног броја.

Уједно, сматра омбудсман, неопходно је да начелници градских управа обезбеде примену Закона о јединственом матичном броју грађана, у делу који прописује обавезе надлежног органа који води матичне књиге, како би се спречило даље кршење права грађана на добијање јединственог матичног броја.

Ове градске управе у обавези су да омбудсмана у року од 60 дана обавесте о поступању по препорукама.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима