Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стигао хеликоптер Ми-8МТ за гашење пожара у Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 03.08.2017.

Руско министарство за вандредне ситуације упутило је јуче у Србију специјални хеликоптер Ми-8МТ за гашење пожара који ће дежурати на нишком аеродрому Константин Велики у наредних месец, а можда и више све зависно од потреба за ангажовањем.

Стигао хеликоптер Ми-8МТ за гашење пожара у Ниш

Дочеку специјалног хеликоптера, слетео око 21.30, поред бројних медијских екипа, присуствовали су и представници Сектора за вандредне ситуације МУП-а Србије као и представници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Директор Српско-руског хуманитарног центра Бојан Гламочлија рекао је да ће хеликоптер бити на дежурству у Нишу у случају пожара минимум месец дана, а максимално до тада до када Влада Србије каже да је потребно.

„Преко нам је био потребан овај хеликоптер јер имамо доста пожара на отвореном и видимо како је са пожарима прошао регион - Хрватска и Црна Гора. Великих пожара сада има у Македонији”, рекао је Гламочлија. Он је истакао да ће хеликоптер бити у сваком тренутку спреман да полети на задатак.

„Хеликоптер има ведро које може да понесе 3,5 тона воде, а може да се пуни у рекама, језерима и покретним резервоарима. Такође има и опрему за спасавање људи”, нагласио је Гламочлија.

Према његовим речима руско министарство за ванредне ситуације спремно је, уколико се за то укаже потреба, да у Србију упути и додатне хеликоптере за гашење пожара иако и у Сибиру бесне пожари због високих температура.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу Срђан Митровић је истакао да је хеликоптер „Ми-8” долетео у Ниш на основу споразума Владе Србије и Руске Федерације о сарадњи у области хуманитарног деловања у ванредним ситуацијама.

Митровић је казао да су временске неприлике у Србији изузетно неповољне и да је због високих температура повећан број пожара на отвореном. „До 19 часова имали смо 117 пожара на отвореном које је гасило више од 400 ватрогасаца са 170 возила. Сад имамо и подршку из ваздуха”, нагласио је Митровић.

Он је истакао да су јединице Сектора за ванредне ситуције спремне да одговоре на све изазове на терену и да ће, уколико се укаже потреба, у гашење пожара бити укључене и хеликоптерске јединице МУП-а Србије.

Капетан петочлане руске посаде Владимир Сережев је казао да је хеликоптер „Ми-8” проверена летелица која може да обавља неколико различитих задататка - да гаси пожар, обавља мониторинг и извиђање, спасава настрадале и угрожене људе. (Бета)

Помоћ на захтев владе Србије

Хеликоптер „Ми-8” руског министарства за ванредне ситуације полетео је ка Србији где ће бити на располагању у случају избијања пожара, речено је за агенцију Тас у том министарству. У складу са захтевом владе Србије и владе Русије из Москве је ка Нишу кренуо хеликоптер „Ми-8” Министарства за ванредне ситуације, снабдевен опремом за гашење пожара”, саопштено је из министарства. Наводи се да је неопходност извођења „хуманитарне операције као помоћи Србији изазвана веома високим температурама у региону које повећавају ризик од пожара”.

Хеликоптер ће дејствовати у Србији и по потреби у остатку Балкана. Он ће бити опремљен ватрогасном опремом као и опремом за спуштање и подизање људи, спасилаца и жртава. У руском министарству је речено да је хеликоптер до сада извео стотине спасилачких операција широм Русије.

Летелица ће бити стационирана у Нишу на основу Споразума Србије и Русије о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама, а у складу са временском прогнозом за август која указује на висок ризик од појаве великих шумских пожара.

Хеликоптер ће деловати у оквиру Руско-српског хуманитарног центра, који је у Нишу отворен 2012. у циљу помоћи приликом ванредних ситуација. (Бета)

Летелица са посебном опремом

Како Спутњик сазнаје од кодиректора Центра Бојана Гламочлије, реч је о летелици која има уграђен додатни резервоар за гашење пожара.

"Замолили смо колеге из МЧС-а да нам пошаљу хеликоптер, јер он може да прими више ватрогасаца од авиона за гашење пожара", каже Гламочлија.

Поред додатног резервоара за воду, хеликоптер је опремљен и опремом за спуштање и подизање спасилаца или повређених, преноси Спутњик.

 


#   Ниш   пожар   Срђан Митровић   гашење пожара   Црна Гора   РСХЦ Руски хуманитарни центар   хеликоптер
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима