Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стоп за српске таблице на прелазима

rssBookmark and Share

Приштина 10.06.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је данас да би од наредне недеље аутомобилима са српским регистарским таблицама које имају префикс косовских градова требало да буде забрањен улазак преко прелаза на северу Косова.

Стоп за српске таблице на прелазима

Реџепи је у изјави Танјугу рекао да Еулекс планира да током друге недеље од ступања на снагу одлуке о забрани српских таблица са почетним словима градова на Косову забрани кретање тако регистрованих аутомобила преко прелаза Јариње и Брњак.

Он је додао да би од 15. јуна требало очекивати да Еулекс забрани кретање возилима са спорним регистарским ознакама преко прелаза на северу и да је "добродошло" ако представници Мисије ЕУ на Косову могу да спроведу тако нешто.

Редзепи је навео да је рок за пререгистрацију аутомобила са српских на КС или РКС таблице истекао и да неће бити продужен.
Косовски министар унутрашњих послова је у изјави Тањугу рекао да је донео одлуку да рок за промену возачких дозвола које је грађанима Косова издао МУП Србије буде до 1. септембра.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Тањугу да ће Еулекс постепено имплементирати одлуку о слободи кретања, која се односи и на регистарске таблице возача чије је пребивалиште на Косову, а која је, како је подсетила, резултат дијалога власти Београда и Приштине у Бриселу.

Гудељевићева није могла да коментарише најаву да би од 15. јуна на северу Косова могао да буде забрањен улазак аутомобилима са српским регистарским ознакама које имају иницијале косовских градова. Портпаролка Еулекса је раније изјавила да споразум о слободи кретања, у параграфу 7 јасно наводи да ће "сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову користити регистарске таблице са РКС или КС иницијалима", и да су се обе стране сложиле са овим условима.

Шеф београдског тима за дијалог са Приштином Борислав Стефановић изјавио је пре неколико дана да постигнутим договорима о слободи кретања није предвиђено да Срби на северу Косова и Метохије користе косовске регистарске таблице.

Он је истакао да су Приштина и део међународне заједнице злоупотребили постигнуто решење о слободи кретања и да не постоје
тајни делови тог споразума. "Ми смо током преговарачког процеса врло јасно истакли да север Косова због својих специфичности не може да потпада под ову одредбу договора и да се она односи на Србе јужно од Ибра, зато што је на северу КиМ другачија ситуација," објаснио је Стефановић.

Косовско министарство унутрашњих послова донело је одлуку којом је од 1. јуна забрањено кретање на Косову возилима која имају српске таблице са почетним словима косовских градова.

Припадници Еулекса су упозоравали возачие који користе административне прелазе на северу Косова (Јариње и Брњак) прво усмено а потом и дељењем летака да возила морају бити пререгистрована на КС или РКС таблице.

Од почетка имплементације одлуке косовске владе о забрани српских таблица са иницијалима овдашњих градова на Косову је
заплењено десетак пари таквих таблица, које су у употреби још једино на северу Косова. У осталим деловима покрајине грађани не користе српске регистарске ознаке из страха да би могли да се нађу на удару косовске полиције приликом прве контроле.

Ова одлука изазвала је многе проблеме нарочито у Косовском поморављу где је скоро комплетан возни парк здраствених установа блокиран јер није на време обављена пререгистрација амбулантних возила.


#   Приштина   регистарске ознаке   регистарске таблице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима