Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све мање питке воде у Нишу

rssBookmark and Share

07.04.2011. Извор: niscafe.com

Не постоји никакав третман отпадних вода на територији града Ниша. Сва употребљена вода се излива у Нишаву, преко два привремена излива. Зато је неопходна изградња постројења за третман отпадних вода. Директор ЈКП Наиссус, Александар Митић, каже да штета која је учињена природи, не може да се санира за неколико месеци или година. Он каже да Град сада увелико ради на проналажењу инвеститора, како би овај проблем био што пре решен.

Све мање питке воде у Нишу

"Наша жеља и настојање је, ево већ годину дана у сарадњи са шведском агенцијом СЕЦ, да урадимо студију изводљивости и да просто нађемо инвеститоре. На тај начин бисмо сву употребљену воду извели ван територије града и изградили постројење, које ће ту воду на адекватан начин лишити свих загађивача, да бисмо могли безбедно да је вратимо у водоток Нишаве", каже Александар Митић.

Помоћник министра животне средине, Даница Баћановић, рекла је да је ово министарство покушало да уради све оно што се сматра његовом обавезом. Најпре су донесени закони, подзаконски акти, подстицане су рециклажне индустрије, као и оснивање регионалних депонија. Она је додала да се решавање овог проблема одвија у складу са тренутним могућностима земље и истакла да се нада да ће се тај процес убрзати са добијањем статуса кандидата у ЕУ.

Широм света, вода постаје све мање доступна, а више од милијарду људи, што чини готово петину светског становништва, нема приступ пијаћој води. Чињеница је да се и у Србији све чешће дешава да поједини крајеви остају без воде.

Ако се наставе садашњи трендови, стручњаци прогнозирају да ће до 2025. године, више од 3 милијарде људи бити погођено несташицом воде. Очекује се да ће климатске промене утицати на погоршање ситуације на територији целе Европе.


#   вода   без воде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима