Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Света три јерарха: Какви ветрови дувају данас, такво ће време бити целе године

rssBookmark and Share

Брзи Брод 12.02.2017. Јужна Србија Инфо

Они имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар (по црквеном), Григорије Богослов 25. јануар (по црквеном) и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар (по црквеном). А овај заједнички празник установљен је у 11. веку за време цара Алексија Комнина.

Света три јерарха: Какви ветрови дувају данас, такво ће време бити целе године

Једном наста однекуда распра у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист Цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (27. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља, напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: "Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог". Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јануар/12 фебруар као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Српска православна црква слави их 30. јануара по црквеном, а 12. фебруара по грегоријанском календару.

Према народном веровању, Света три јерарха штите народ и животиње од злих ветрова и мразева. По томе какви ветрови буду дували на данашњи дан, како се верује, може да се прогнозира какво ће бити време током године.

Чобани у појединим крајевима Србије окупљају се на данашњи дан и свирају фрулу.

Света три јерарха славе се код Срба као крсна слава.

Овај велики празник у црквеном календару обележава се црвеним словом, а славе га и многи манастири и цркве.

Фото: ФБ

Храм у нишком насељу Брзи Брод прославаља данас своју крсну славу, Света три јерарха


#   СПЦ   хришћанство   Брзи Брод   Српска православна црква   Света три јерарха
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима