Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тадић: Неприхватљиви ставови Косорове и Јеремића

Bookmark and Share

Београд 29.08.2011. Агенције

Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да су односи Србије и Хрватске сувише важни да би смели неодмереним изјавама да се доводе у питање.

Тадић: Неприхватљиви ставови Косорове и Јеремића

Тадић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише најновије захлађење односа између Београда и Загреба, оценио да су "одређени ставови и изјаве које су изнели хрватска премијерка Јадранка Косор и шеф српске дипломатије Вук Јеремић - апсолутно неприхватљиви".

-Српскохрватски односи су и сувише важни да би неколико неодмерених изјава њихов развој довео упитање, рекао је Тадић у Прагу, на прес конференцији након сусрета са чешким председником Вацлавом Клаусом.

Председник Тадић је нагласио да су односи Србије и Хрватске од највећег значаја за стабилност Југоисточне Европе.

Он је указао да је са шефом хрватске државе Ивом Јосиповићем учинио велики напор да се односи две државе подигну на највиши ниово и да се тако мора и наставити.

-Морамо се вратити дијалогу, морамо решавати конкретне порблеме и градити најближе могуће пријатељство између српског и хрватског народа, између Србије и Хрватске, поручио је Тадић.

Председник Чешке је казао да би било добро да се задрже добри односи Србије и Хрватске и подсетио да је још раније договаран сасатанак лидера Србије, Хрватске, Чешке и Словачке, истакавши да би он волео да се тај састанак одржи у дворцу Лани, где се данас сусрео са Тадићем.

Хрватска премијерка Јадранка Косор изјавила је у приликом посете Приштини, где је боравила са великим бројем хрватских бизнисмена заинтересованих да преузму косовско тржиште после ембарга Приштине на српску робу, изјавила да се пријатељство албанског и хрватског народа темељи на заједничкој борби против великосрпских амбиција.

Шеф српске дипломатије узвратио је дан, два касније опаском да "коме је Косорова пријатељ - не требају му непријатељи".

На политичку изјаву председника Србије да он никада себи не би дозволио да велича и поздравља оптужене за ратне злочине, као што повремено чине хрватски званичници, Косорова је реаговала тврдњом да је Тадић прошле године тражио забрану обележавања Олује.


Косорова: Ја се не свађам, него износим чињенице !

Хрватска премијерка реаговала је данас на тврдње у хрватским медијима да је словеначки премијер Борут Пахор отпутовао у Београд како би помирио премијерку и председника Србије Бориса Тадића.

-Не знам да је то иницијатива за мирење. Ја се ни с ким не свађам, већ само износим ставове хрватске владе о националним интересима, као и о стратешким интересима", рекла је Косорова.

-Мислим да је апсолутно допуштено премијеру Хрватске да износи ставове о историјским чињеницама и оном што мора бити прва обавеза сваког премијера, а то је јачање економског потенцијала везаног за одлазак на Косово", додала је хрватска премијерка.

Она је казала да је у случају Дана победе "износила само чињенице, да смо били жртва агресије и ослобађали земљу" и да се "око тога и нико не мора мирити ни са ким".


#   Београд   председник   Вук Јеремић
@jeremic_vuk @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима