Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тоске због личне карте робијао 15 дана

rssBookmark and Share

16.06.2009. Милан Лакићевић, АЛО

Тоске због личне карте робијао 15 дана
Скитница Марко Тосковић (20) из Алексинца заглавио у „Падињаку“

Марко Тосковић (20) из Алексинца је провео 15 дана у затвору „Падинска скела“ јер није имао личну карту коју је желео да извади, али као скитница није могао да пријави адресу јер живи у напуштеном аутомобилу.

- У дому за незбринуту децу провео сам скоро 14 година. Кад сам излазио из дома, добио сам личну карту. Врло брзо сам је изгубио, али кад сам хтео да извадим нову, наишао сам на велики проблем. У формуларе је требало уписати и адресу, а ја сам скитница и локални клошар и немам адресу, јер спавам у напуштеном аутомобилу - прича Марко.

Алексинчанима је он саставни део уличног инвентара, па им је било чудно кад га није било две недеље. Када се вратио, био је ошишан до главе и смршао. Заглавио је у „Падинској скели“ јер није имао личну карту кад су га зауставили полицајци на железничкој станици у Београду.

Каже да нико неће да му уступи адресу за личну карту, јер се људи плаше да после не буде посла са полицијом.

- Тако живим у граду и сви знају ко сам и где станујем, али већ две године не могу да извадим ни личну карту ни здравствену књижицу нити да се упишем да гласам. Па и ми Цигани имамо права, ето ја бих гласао за Тадића, Коштуницу, Николића и Шешеља, па ко победи да ми помогне да живим боље - каже Марко.

Социјални радници кажу да је инфициран улицом и да није било начина да се уведе у нормалне токове живота. Није хтео да иде у школу, бежао је из домова Алексинца, Ниша и Београда. Тврди да му је било лепше да просјачи по Кнез Михаиловој, Обилићевом венцу и железничкој станици у Београду него да учи читање и писање, па је остао неписмен.

Живи од сиће коју испроси од грађана Алексинца. Не жали се и каже да су му суграђани највећа помоћ и у знак захвалности је пре неколико дана облепио град плакатима на којима штампаним словима пише: Алексинчани, хвала вам на свему! У потпису - Марко Тосковић, најпознатији клошар у граду.

- Замолио сам једну радницу у интернет кафеу да ми одштампа 30 плаката да облепим град. Желео сам да се на тај начин захвалим свима који ме свакодневно помажу. Купање ми је лети најважније, па користим разне начине да се оперем. Одлазим до оближњег стадиона кад поливају траву или одем до Моравице, па се на градском кеју насапуњам, а у реци исперем - каже.

Растајемо се од Марка позитивној атмосфери. Показује нам како је офарбао аутомобил и прича да је од мириса фарбе два дана имао главобољу, али је сада све у реду.

Иначе, о Марку је снимљен и документарни филм који можете погледати на www.youtube.com.

Смештај дели са кученцетом

Жали се како му је преко главе спавања у аутомобилу, поготову откад је нашао напуштено куче. У аутомобилу једва има места за њега, али се везао за куче, па не може да га пусти да спава на улици.

- Знам ја како је улица и добра и лоша, али шта да радим, био је то мој избор. Сад бих желео само да ми неко да кућу у селу, да могу да се оженим да имам децу, мада бих опет долазио у град да видим шта се дешава на улици. Ваљда ћу некако преживети и овако. Па и мој отац је био скитница, па је живео скоро 40 година - каже Марко.

http://www.alo.rs/vesti/16250/Zbog_licne_karte_robijao_15_dana


#   Марко Тосковић   интернет   Падинска Скела
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима