Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тужно пролеће за српску културу: Умрла Лола Новаковић

Bookmark and Share

Београд 03.04.2016. РТС, Јужна Србија Инфо

Српска културна сцена остала је овог пролећа без врхунских уметника.
Поред Гаге Николића и Маринка Маџгаља, у Београду је преминула позната певачица Лола Новаковић.

Тужно пролеће за српску културу: Умрла Лола Новаковић

Позната југословенска и српска певачица Зорана Лола Новаковић преминула је у у Београду 81. години живота.

Изузетно популарна била је током шездесетих и седамдесетих година 20. века. Као представница Југославије, 1962. године је са композицијом "Не пали светла у сумрак" освојила 4. место на такмичењу за "Песму Евровизије".

Лола је званично почела своју каријеру 1957. када је примљена у Радио Београд као стална вокална солисткиња и исте године је са запаженим успехом бранила државне боје на сајму у Лајпцигу. Тада је снимила прву плочу за дискографску кућу ДЕКА са песмама "Алиса у земљи чуда" и кубанским хитом "Бабалу" на шпанском језику.

Побеђивала је на многим фестивалима у земљи, региону али и европским земљама, а њене песме биле су награђене најдужим аплаузом у тадашњој историји - који је трајао 10 минута.

По повратку са светске турнеје, у Београду одржава први солистички концерт у Дому синдиката, за који су улазнице биле распродате за два непуна часа.

Побеђивала је на многим фестивалима у земљи, региону али и европским земљама, а њене песме биле су награђене најдужим аплаузом у тадашњој историји - који је трајао 10 минута.

Лола је била први домаћи естрадни уметник који је гостовао у Русији 1960. године.

Учествовала је у дечјој телевизијској емисији "На слово, на слово", као и у снимању филма "Шеки снима, пази се", који није забележио неки посебан успех.

Удајом за естрадног уметника Драгана Антића, што јој је био други брак, Лола годинама бива мета домаће жуте штампе. Уморна од новинарских измишљања, који су је прогласили тајним агентом ЦИА, а затим објавили да је Лола у руском затвору, она се повлачи из уметничког живота.

Од 2000. године, Лола је била стална чланица Позоришта на Теразијама, у емисијама Радета Марјановића "Добра стара времена" чије представе гостују по градовима Србије, Републике Српске, као и у иностранству.

По разним радијским и телевизијским студијима постоји око 500 тонских записа Лолиних песама.


#   Београд   певачица   евровизија   In memoriam   Лола Новаковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима