Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Београду отворен мост Земун - Борча

Bookmark and Share

18.12.2014. Време, Јужна Србија Инфо

Други мост преко Дунава "Кинески мост" добио је име по Михајлу Пупину и део је северне магистралне тангенте.

У Београду отворен мост Земун - Борча

Мост Земун-Борча дугачак 1,5 километара, са 21,6 километара приступних саобраћајница, који се гради од октобра 2011. године, отворен је 18. децембра, као пратећи догађај самита групе 16+1, који је под мотом "Нови мотор, нова снага, нова платформа", 16. и 17. децембра у Београду окупио 1.350 учесника из Кине, Србије, Бугарске, Чешке, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, и Хрватске...

"Кинески, мост" који је добио име по Михајлу Пупину, је део Северне магистралне тангенте која повезаује Коридор 10 са Зрењанинским путем код Ковилова, а остаје да се до септембра 2015. изграде прикључни путеви према Панчеву и Крњачи. Отварањем моста измешта се значајни део теретног саобраћаја из центра Београда и преко Панчевачког моста, до сада јединог београдског моста преко Дунава, изграђеног пре 79 година. Генералним планом Београда ( Дирекција за градско земљиште и изградњу Београда) предвиђен је мост преко Дунава на позицији Земун-Борча у оквиру саобраћајнице Северна тангента. У систему уличне мреже Београда, Северна тангента припада категорији градских магистралних саобраћајница. Њеном изградњом стварају се услови међусобног повезивања два будућа моста преко Дунава, штити се централно подручје од тразитног саобраћаја, јер се стварају могућности да се на улазу у град из правца Новог Сада и Шида саобраћај усмерава ка Зрењанинском и Панчевачком путу и даље ка северу, а омогућава се повезаност насеља на левој обали Дунава са општинама Земун и Нови Београд.

Укупна вредност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто кредитира кинеска Ексим банка, док преосталих 15 одсто обезбеђују држава Србија и Град Београд.

Уговор о зајму за кредит за повлашћеног купца за пројекат мост Земун-Борча са припадајућим саобраћајницама између Владе републике Србије као зајмопримца и кинеске Еxпорт-импорт банке као зајмодавца потписан је 14. јула 2010, а ратификован 30. новембра 2010, након што су Србија и Кина 20. августа 2009. године, током посете тадашњег председника Републике Србије Бориса Тадића Кини, успоставиле стратешко партнерство.

Седми члан уговора о стрратешком партнерству који се односи на привредну сарадњу две земље и у њему се, поред залагања за унапређење трговинске и економске размене, истиче да ће „две стране препустити водећу улогу својим одговарајућим владиним ресорима, као и Мешовитој комисији за економску и трговинску сарадњу, и подстицати предузећа две земље на сарадњу."

Нарочито важно за Србију је то што се у овом члану посебно истиче подршка предузећима „двеју земаља да убрзају сарадњу у области изградње мостова, електрана, путева и других инфраструктурних пројеката у Србији, као и да ће се активно залагати да ојачају сарадњу предузећа у приоритетним областима као што су комуникације, петрохемијска индустрија, енергетика, високе и нове технологије, индустријска производња и прехрамбена индустрија".


#   саобраћај   инвестиције   коридор 10   Кина     Земун   Борча   прехрамбена индустрија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима