Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Врању нормална радиоактивност

rssBookmark and Share

21.03.2011. Извор: Бета

Повишена радиоактивност у Врању, у односу на друга места у Србији у којима се врше мерења радиоактивности на сваких 30 минута, нису последица бомбардовања 1999. године, већ је то природна радиоактивност тог града, изјавила је данас директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Мирјана Раденковић.

У Врању нормална радиоактивност
Мирјана Раденковић је изјавила да становници Врања немају разлога за забринутост.

Мерења радиоактивности могу се пратити на сајту Министарства животне средине www.ekoplan.gov.rs/src/dodaci/radijacija/index.php и ажурирају се на сваких 30 минута.

"Вредности које очитава наш систем ране најаве радијацијског акцидента су уобичајене у свим местима у Србији, иако се међусобно разликују, то је нормално, јер та природна радиоактивност зависи и од састава тла и од надморске висине где се мери. У Врању је та повишена радиоактивност сигурно постојала и пре бомбардовања и грађани немају разлога за забринутост", казала је Мирјана Раденковић.

Према њеним речима, сматраће се да је стање алармантно уколико дође до дуплирања радиоактивних вредности које су уобичајене за неко мерно место.

"У неким другим деловима света много су веће те уобичајене дозе природне радиоактивности, најважније је да се количина радиоактивности у нашој земљи креће око константних вредности јер то је природни ниво са којим стално живимо, док значајно одступање од уобичајених вредности алармира на присуство нежељених радионуклеида који могу бити последица акцидента", казала је Раденковић.

Она је навела да на количину природне радиоактивности у земљишту највише утицаја има колико радионуклеида садржи тло, пре свега уранијума 238 и калијума 40.

У срединама где се бележе константно веће вредности већа је и присутност тих изотопа у земљишту, али они немају значајног утицаја на здравље становништва, нити постоје препоруке за неку заштиту.

Систем ране најаве радијацијског акцидента у Србији обухвата девет мерних станица, код којих се највећа радиоактивност константно очитавају у Косовској Митровици, са просечно 153 наносиверта на час и у Врању са просечно 137 наносиверта на час.

Обе вредности веће су од радиоактивности која се просечно очитава у Винчи, где количина радиоактивности просечно износи 127 наносиверта на час.

Најнижа природна радиоактивност очитава се у Београду, са просечним вредностима око 81 наносиверта на час, затим следе Кладово и Палић са 91, односно 96 наносиверта на час.

Средње вредности радиоактивности у Србији очитавају се у Нишу са 105 наносиверта на час, Златибору са 113 наносилверта на час и Новом Саду са 117 наносиверта на час.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима