Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убијено око 1.000 људи

rssBookmark and Share

Лесковац 22.10.2010. Бета

Секретар државне комисије за откривање тајних гробница Срђан Цветковић изјавио је данас да је током 1944. године у Јабланичком округу стрељано, ликвидирано или нестало око 1.000 људи који су потом сахрањени у масовним гробницима.

Цветковић, који је данас и јуче обишао три масовна стратишта у јабланичком крају, рекао је за агенцију Бета да је на списку те комисије 125 несталих и 710 страдалих људи.

Верује се да су њих стрељале комунистичке власти.

Према подацима комисије, на подручју Лесковца ликвидирано је, стрељано и бачено у масовне и појединачне гробнице 338, у Власотинцу 102, у Лебану 57 и у Медвеђи 205 такозваних државних непијатеља.

Цветковић је рекао да тај списак није коначан.

Највише стрељаних сахрањено је у бојничким селима Лапотинце и Славник, у селу Јастребац код Власотинца, али и у масовној гробници у Пироту.

Око 90 одсто људи стрељано је без суђења, а онима који су били познатији у народу, попут трговаца и индустријалаца, било је суђено и они се у књигама воде као стрељани.

Потомци познатих лесковачких трговаца Боривоја Костића и Милана Шоп Ђокића, Вишелав Костић и Милорад Шоп Ђокић били су данас са Цветковићем на стратишту у Славнику где су њихови преци стрељани и сахрањени.

"Мој деда је држан у затвору 20 дана у збирном центру код Пољопривредне школе, па потом стрељан. Сумњали смо да је покопан у Славнику, али тек данас сам добио потврду. Желим да његове посмртнеостатке достојно покопам у породичној гробници и желим да се спере љага са његовог имена јер је невин страдао", казао је видно узбуђен Вишеслав Костић.




#   Лесковац   саобраћај   Јастребац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима