Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Удар на џепове Нишлија: Од 1. јануара поскупљују превоз, такси, порез и комуналије

rssBookmark and Share

20.12.2013. Izvor: Blic

Од 1. јануара Нишлије ће се наћи на удару нових поскупљења: порез на имовину биће увећан у просеку 20 до 30 одсто, цена аутобуске карте поскупеће са 50 на 60 динара, као и такси превоз који је до сада возио по нижем старту. Одвоз смећа ће се већ у марту наћи као посебна ставка на рачуну.

Удар на џепове Нишлија: Од 1. јануара поскупљују превоз, такси, порез и комуналије

Првог дана наредне године након ступања на снагу Закона о порезима на имовину, обвезници ће бити разврстани по зонама, шест градских и две сеоске.

Највећи удар осетиће грађани који живе у првој и другој зони, јер поскупљење може достићи и до 30 одсто, најављено је на Градском већу града Ниша.

Како је објаснио начелник Управе за финансије Миљан Стевановић, новим начином обрачуна на имовину у градски буџет би требало да се слије додатних 50 милиона динара.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић нова поскупљења аутобуског превоза сматра нужним, и додаје да се ради о стимулацији продаје месечних карата чија ће цена остати иста.

- Овим потезом желимо да повећамо продају месечних картица, чија ће цена остати иста. Уколико неко има потребу да свакодневно користи градски превоз, не постоји разлог да не купи месечну картицу, што је и исплативије. Повећање цена односиће се искључиво на дневне и полумесечне карте - објаснио је Перишић.

Након измена прописа и кажњавања таксиста који возе по нижим ценама, сви превозници ће бити принуђени да изједначе цене. Разлог нижих цена таксисти објашњавају чињеницом да грађани немају новца и да су због тога возили јефтиније.

- У Нишу постоји велики број илегалних таксиста који ремете оне који раде по закону и преузимају им муштерије због нижег старта. Биће добро уколико се усагласимо и сви радимо с истим ценама - објашњавају у Удружењу таксиста.

Минимална цена коју је Град прописао је 80 динара старт, прва тарифа 40, друга 45, а трећа 60 динара по пређеном километру.

Према речима Миодрага Брешковића, начелника Управе за комуналне делатности, Управни одбор ЈКП „Медијане“ требало би да предложи цену за одвоз смећа која би се нашла на дневном реду Градског већа. - Нови начин обрачуна одвоза смећа по метру квадратном требало би да се примењује од марта - објаснио је Брешковић.


#   превоз   такси   порез   комуналије   Миљан Стевановић   поскупљење   Зоран Перишић   градски превоз   месечне карте   Управни одбор
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима