Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Управа за јавни дуг: Лесковац међу десет најзадуженијих градова

rssBookmark and Share

Лесковац 07.11.2014. Југмедиа

Управа за јавни дуг при Министарству финансија Србије сврстала је Лесковац у ред десет најзадуженијих градова са ризичним кредитима, али надлежни кажу да локална самоуправа враћа дугове без проблема.

Управа за јавни дуг: Лесковац међу десет најзадуженијих градова

Лесковац се са кредитима од 664.425.973 динара нашао на деветом месту на листи јединица локалне власти са највећим стањем дуга. На првом месту је Београд са 49.800.475.009 динара, а на десетом Панчево са 510.977.160 динара.

Начелник Управе за финансије Далибор Тричковић каже да се ради о четри раније подигнута кредита који се уредно сервисирају.

„То није велика задуженост јер су то дугорочни кредити који се отплаћују до 2021. године. У току 2013. године обавезе на основу кредита у односу на укупне расходе су свега 2,35 посто, а у 2014. години 1,37. Од стране Министартсва финансија смо у овој годину добили могућност да се задужимо за 587 милиона динара за капиталне пројекте, али ми нисмо искористили ту могућност“, објашњава Тричковић.

Град Лесковац отплаћује, наиме, кредит од четири милиона евра, који је подигнут 2006. године за довршетак водосистема „Барје“, затим, 1,2 милиона евра за изградњу колектора, подугнут 2010. године, као и 3,6 милиона евра које је локална самоуправа подигла 2011. године за више капиталних инвестиција.

Враћа се и краткорочни кредит од 115 милиона динара подигнут почетком године за покриће дефицита текуће ликвидности и он ће бити исплаћен крајем ове године.

„Претпостављам да су кредити процењени као ризични зато што је период оптплате дуг. Креће се од седам до 14 година. Нису ризични у том смилу да град нема могућност за њивову отплату“, истиче Тричковић.


#   Лесковац   Београд   локална самоуправа   Далибор Тричковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима