Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро отварање опсерваторије код Прокупља

rssBookmark and Share

21.03.2011.

Почетком наредног месеца почеће са радом нова опсерваторија на планини Видојевици, удаљеној 25 километара од Прокупља, чију изградњу финансира надлежно Министарство науке и београдска опсерваторија. Вредност свих радова је око 400.000 евра.

Ускоро отварање опсерваторије код Прокупља

ПРОКУПЉЕ -Директор опсерваторије проф. др Зоран Кнежевић, који је надлежан за радове, каже да су рокови за отварање више пута одлагани, али да је сада коначно све спремно за почетак рада. Чека се још само лепо време како би стручњаци из Немачке подесили телескоп, који је већ инсталиран на Видојевици.

- Поред главног телескопа, чије се подешавање за рад очекује ових дана, у опсерваторији постоје већ три камере које даноноћно снимају. Једна од њих је снимила и метеорит, који је пре неколико месеци прелетео овај крај, о чему је јавност већ била обавештена. Друга камера је окренута ка звезди северњачи и прати сва дешавања. Поред тога, инсталирали смо и аутоматску метеоролошку камеру која такође прати све промене током 24 часа - истиче Кнежевић, наглашавајући да је у зграду у којој је предвиђено одржавање семинара и научних скупова инсталиран интернет, тако да су услови за рад сада прилично добри.

Иначе, телескоп пречника 60 центиметара набављен је још пре две године и он се чувао у београдској опсерваторији. Директор Кнежевић појашњава да је проблем овако дугих рокова завршетка изградње опсерваторије настао највише због извођача радова.

- Оспорили смо квалитет радова на покривању куполе лимом које је изводила једна београдска фирма. Дошло је до застоја, а Управни одбор опсерваторије је раскинуо уговор, па смо морали да тражимо другог извођача - додаје Кнежевић и објашњава да је у куполи још 2008. године постављен механички део телескопа, али је све стајало због неколико ситница готово више од две године.

Телескоп на планини Видојевици служиће за посматрање у едукативне сврхе и рад са студентима. Кнежевић најављује и другу фазу изградње Видојевице, која би требало да се реализује у наредне три године. У тој фази би се поставио већи телескоп пречника 1,5 метара чиме би ово место добило највећи телескоп на Балкану, и он би служио искључиво у научне сврхе.

Иначе, опсерваторија на Видојевици почела је да се гради на иницијативу Астрономског друштва „Магеланов облак” из Прокупља, а под покровитељством Министарства науке још 2005. године. Установљено је да је небо над Београдом због издувних гасова и смога већ дужи период неподобно за астрономска проучавања и истараживања. Истовремено су сагледане могућности на Видојевици, где је небо кристално јасно и како се тада говорило „најпрозрачније“ у Србији. Објекат је првобитно требао да буде завршен 2007, међутим, због недостатка средстава рок се пролонгирао.

Дом за научнике

Опсерваторија је важна за прокупачки крај и његов туристички и научни развој. На Белом Камену, који је четири километара од ње, изграђен је дом у којем ће се смештати ученици, научници и сви који желе да посматрају небо над Србијом. Овај одавно опустели крај би оживео, а Прокупље би се уписало у све научне мапе света.


#     Зоран Кнежевић   Управни одбор   Опсерваторија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима