Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Затвара се грчки конзулат у Нишу

rssBookmark and Share

Лесковац 27.10.2010. Извор: РТС

Затвара се грчки конзулат у Нишу

После 12 година рада, конзуларно представништво Грчке у Нишу престаће да ради.

Конзулат престаје са радом средином децембра, а грађани јужне Србије ће од наредне седмице бити упућивани на амбасаду те земље у Београду, потврдио је грчки конзул, Георгиос Псјахас а преноси РТС.

- Одлуку о затварању конзулата донела је грчка влада и то није у вези са економском ситуацијом у земљи - рекао је грчки амбасадор у Србији, Димостенис Стоидис новинарима у Нишу.

Грчки конзулат у Нишу отворен је 4. септембра 1998. године и био је прво дипломатско представништво стране земље у Србији ван Београда.

Затварање конзулата најављено је још средином јула 2009. године. Тада је то било образложено чињеницом да ће грађанима Србије бити укинуте визе, чиме практично престаје и његова најзначајнија функција.

Приликом посете амбасадора Грчке Нишу изнет је предлог да се на месту конзулата отвори Грчки културни центар.

- Иницијатива градоначелника Ниша, господина Симоновића, за отварање Грчког културног центра у Нишу заиста је одлична идеја. Тиме би смо повезали Грчку са градом чија је прошлост несумњиво повезана са историјом наше земље али и хришћанства у целости. Био би то и логичан наставак пројекта Грчког културног центра који је 3. јула у Београду свечано отворио наш председник, господин Каролос Папуљас - изјавио је у приликом састанка са градоначелником амбасадор Грчке у Србији, Димостенис Стоидис.

У Нишу тренутно постоје три почасна конзулата, Француске, Мађарске и Словачке.



#   Лесковац   Грчки конзулат
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима