Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дејв Енџел: Радим оно што ми се свиђа, а не шта је тренутно у моди!

Bookmark and Share

15.07.2017 Ивана Антовић

Којој год врсти уметности неко припадао, неизбежно је да на свом путу дугом више деценија мора да има успешних и оних мање успешних периода, но статус Дејва Енџела као ерудите за електронску културу дубоко је зацементиран у сећања оних који су живели, волели и играли уз невероватну музичку продукцију коју је стварао током своје каријере.

Дејв Енџел: Радим оно што ми се свиђа, а не шта је тренутно у моди!

Дејвова музичка путања долази до изражаја током експанзије есид хауса у Лондону, крајем 80-их година, који га је "купио" на прво слушање.

"Стварно не могу да кажем да сам имао неки одређени узор у ди-џеј свету. Био је, додуше, један који се звао Стив Волш, којег сам слушао као дете од неке 15. до 17. године"- присећа се Дејв. "Мој фах били су фанк и џез на радију. У то време бити ди-џеј значило је да мораш редовно да обилазиш продавнице плоча, где сам први пут чуо есид хаус.  Да, рецимо онда да сам био инспирисан есидом."

Окружен уметницима у породици - отац џезер, брат хип-хопер, сестре реперка и песникиња - Дејв је сасвим природно упловио у свет музике коју је, како каже, одувек волео. Није било потребе ни за каквим притисцима, музика је једноставно била његова страст и саставни део живота од малих ногу.

Иако усред џеза, фанка и есида, био је присутан када је настајао техно, правац уз који касније најчешће стоји његово име. Сведок и покретач, у буквалном смислу тих речи.

"Пре него што је настао целокупни електронски покрет, једино је можда музика шездесетих била јака толико да је добацила чак и до нашег времена. Имао сам среће да сам био на правим местима у право време, пре свега на радио-станици Фејз. Без икакве шале сматрам себе благословеним што сам од самог старта део клупске културе "- каже Дејв, додајући да је обожавао да ради и у малим просторима за одабрану екипу, али и на великим рејв журкама. "Британска сцена била је у тотално 'андерграунд' фазону, шеф радија имао је и клуб Мендоза, тако да сам тамо вртео са Фабиом, Груврајдером, Дериком Петерсоном. Већина клубова затварала се у 2 после поноћи, али Мендоза је прашио до јутра и цела екипа је долазила код нас. То су данашњи 'афтери'. 

Кроз смех се присећа првог наступа пред масом људи.

"Моја најомиљенија и дефинитивно незаборавна свирка била је прва велика забава у Шкотској, под називом 'Технодром'. Никада пре тога нисам стајао пред 30 хиљада људи. Скроз нервозан, осећао сам се као клинац који чека тренера да га пусти на терен. Када сам се коначно нашао за микс пултом, знао сам да је управо то оно што желим да радим у животу и сасвим се опустио."

На самом почетку, отприлике у исто време када је улазио у свет клабинга, показао се као добар ремиксер, а све може да захвали стицају околности. Његова обрада "Свит Дримс" (групе Јуритмикс) из 1990. године, била је толико успешна, да је након невероватне популарности у клубовима дебитовала на 23. месту најпознатије британске музичке листе.

"Нисам имао студио или нешто слично, већ само два грамофона, два касеташа, клавијатуру и колекцију плоча" - присећа се Дејв. "Када је разграбљено свих 500 примерака, колико је најпре било штампано, добио сам позив од њиховог издавача, који је питао да ли бих опет направио ремикс, али овога пута у одговарајућем студију са професионалном опремом. Од тада званично радим ремиксе." 

Као ремиксера који ће применити своје продуцентско умеће у обради њихове музике, почели су да га траже неки од најцењенијих артиста електронске музике - Орбитал, Карл Кокс, Спуки, Џејмс, Рони Сајз, Андерворлд... Такође, оснивање његовог реномираног Ротејшн Рекордс поставило је темеље за неке од највећих имена данашње сцене, као што су: Адам Бејер, Кристијан Смит, Дитрон, Винс Вотсон, Адвент, Џејми Ендерсон, Брајан Зенц, Стив Рахмад, Мистрес Барбара и многи други. Каже да му нимало није било тешко да бира уметнике са којима ће сарађивати у својој издавачкој кући. Критеријум је увек био исти:

"Пресудан је квалитет, јер ја заиста верујем да добра музика постоји и да трака нађе начина да се наметне, да дође до оног ко ће је објавити, а затим и до конзумента. Сваки пут приликом селектовања трака замислим да ли бих је купио када бих је чуо на неком издању у радњи. Ту нема дилеме - ако ти се плоча свиђа, купиш је! "- каже Дејв, наглашавајући да никада није разумео незавршену причу. 

Образац понашања из породице у којој је одрастао пренео је и на своје потомство. Онако како су из дневне собе до малог Дејва допирали звуци џеза који је његов отац слушао са пријатељима, Дејвова деца слушала су битове из студија. Без принуде и притисака, деци је омиљено место у кући постао управо Дејвов студио. Омиљено толико да, како каже, понекад уз доста убеђивања мора да их "избаци" како би се вратио послу. Пре готово петнеаст година упознала сам једног од његових синова. Пресладак и лепо васпитан дечак, не баш срећан што у том моменту мора да буде у клубу, открио ми је да воли фудбал. Интересује ме да ли је постао фудбалер или га је ипак повукла породична музичка традиција?

"И једно и друго" - одговара Дејв. "Играо је фудбал неколико година, по свему судећи успешно јер га је ангажовао Премијершип, али биће да га ипак није довољно волео. Приклонио се затим породичној традицији, почео да прави музику, био репер, и то заиста добар репер, али због проблема са грлом више није могао да настави. Сада менаџерише мом млађем сину, кога ниси упознала, а са којим неколико дана недељно радим у студију на његовој продукцији. Мој мали бизнисмен је тотално преокупиран послом и тренутно је у Јапану. 


Као што то већ дуго потврђују највећа имена светске музичке сцене, Дејв Енџел остаје један од оних правих икона електронске заједнице, чији приступ даје јединствену позитивну ауру и топлину коју не можете да не осетите кроз његову изузетну, енергичну музику. Њега ћете, уз Божидара Подунавца, најзначајније име српске техно сцене, бити у прилици да чујете у недељу, 16. јула, у клубу "Вајт" у Врњачкој Бањи. За уводну и завршну причу задужени су организатори, оснивачи Андерграунд Конекшн и резиденти Клуба Ескејп у Краљеву, Цез, БлекСМИТ, Трипс & Тикс, уз чије сетове су наши читаоци уживали на Урбан Буг бини новосадског Егзита и београдског фестивала Дев9т.

Комплетан интервју прочитајте овде:

http://www.urbanbug.net/magazin/vest/dave-angel-radim-ono-sto-mi-se-svidja-a-ne-sta-je-trenutno-u-modi

Детаљне информације: 

https://www.facebook.com/events/231749667337558/

 

Коментара: 0


#   електронска музика  Дејв Енџел  Ивана Антовић
@
[ Додај коментар ]