Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова редовна процедура на нишкој Клиници за кардиологију - затварање урођене срчане аномалије

rssBookmark and Share

Ниш 10.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Одељење интервентне кардиологије нишког Клиничког центра уводи у своју редовну процедуру интервенцију која до сада није рађена у Нишу - затварање урођене срчане аномалије, односно рупице у прегради између леве и десне преткоморе срца. У четвртак су нишки лекари извели две овакве интервенције.

Нова редовна процедура на нишкој Клиници за кардиологију - затварање урођене срчане аномалије

Након института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици и Дедињу, ова интервенција ће бити извођена и у Нишу. Првој интервенцији је присуствовао и др Михајло Фаркић, начелник Центра за структурне болести срца на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње.

„То су интервенције на пацијентима који су углавном млади и који су прележали неки мождани удар, да ли слабији или јачи. Претпоставља се да је та рупица узрок тог можданог удара. Ми минимално инвазивном интервенцијом, не операцијом, једним малим резом од два милиметра у нивоу препоне превлачимо посебан уређај у облику кишобрана који затвара тај отвор и спречава настанак нових можданих удара“, појаснио је др Фаркић.

Данашње интервенције у УКЦ-у су добро прошле, оцењују лекари. Интервенција се врши на пацијентима од 18 до 45 година, код којих су искључени сви други могући фактори за мождани удар. Након интервенције вероватноћа за нови мождани удар пада на чак 2%.

„Ово је велики бенефит за млађу популацију, нарочито из тог разлога што спречавамо могућност јако озбиљних компликација, а то су исхемијски мождани удари, који могу да оставе озбиљне последице. Овом захтевном, а опет једноставном процедуром, са брзим опоравком пацијента, дајемо бенефит њима и на тај начин смањујемо ризик од озбиљних компликација“, навео је др Милан Живковић, интервентни кардиолог нишког Клиничког центра.

Директор Клиничког центра Ниш др Зоран Перишић је истакао да је ово велики дан за нишку Кардиологију, за коју каже да је једна од најуспешнијих клиника у УКЦ-у. Најавио је велике планове за ову клинику и додао да имају довољно људи да то и остваре.

„У овом тренутку су интензивни радови на првом и другом спрату, па се надам да ћемо на јесен моћи да обрадујемо грађане Ниша и региона. Кардиологија ће радити у неким новим условима, сопственим снагама смо успели да адаптирамо и реновирамо просторе. Боримо се да сваки дан буде успешнији“, рекао је Перишић.

Иначе, ова кардиолошка интервенција ради се у локалној анестезији приступом кроз феморалну вену пацијента, а под контролом X зрака и ултразвука. Операција идеално траје до пола сата, а пацијент може кући већ сутрадан.

Поред др Фаркића и др Живковића у тиму који је извео ову интервенцију су били и др Михајло Лазаревић и др Михајло Бојановић.


#   Ниш   Клинка за кардиоваскуларне болести   Универзитетски клинички центар ниш
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима