Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пут до родитељства! Разумевање и лечење стерилитета у Србији!

Bookmark and Share

26.11.2023. Никола Стојановић

Пут ка родитељству може бити комплексан и изазован, посебно за парове који се суочавају са проблемом стерилитета. У Србији, као и у остатку света, бројни парови се боре са овим изазовом, тражећи пут ка остварењу свог сна о родитељству.

Илустрација
Илустрација

Разумевање узрока стерилитета, као и упознавање са различитим доступним методама лечења, први су кораци ка остваривању овог циља. Медицина је напредовала и данас пружа низ опција које могу помоћи паровима у остваривању жеље за потомством. Од дијагностичких процедура, попут ХСГ, до напредних техника вантелесне оплодње, пут до родитељства је више него икада пре испуњен надом и могућностима.

Када се спроводи ХСГ процедура?

Хистеросалпингографија (ХСГ) је дијагностичка процедура која игра кључну улогу у евалуацији стерилитета код жена. Овај тест омогућава лекарима да анализирају унутрашњост материце и фалопових туба, што је витално за разумевање потенцијалних узрока неплодности.

ХСГ процедура се обично препоручује када пар има проблема са зачећем и након што су почетни тестови плодности, попут анализе семена и основних хормонских тестова, већ обављени. Процедура помаже у идентификовању уобичајених проблема као што су блокаде у фалоповим тубама, абнормалности у структури материце, као и других потенцијалних проблема који могу утицати на плодност.

Како се спроводи ХСГ?

ХСГ се обично изводи у првој половини менструалног циклуса, након менструације, али пре овулације. Процедура укључује убризгавање јодног контрастног средства кроз цервикс у материцу и фалопове тубе. Овај контраст омогућава јасну визуализацију на рендгенском снимку. Иако ХСГ може бити неугодан, обично траје само неколико минута.

Шта након ХСГ процедуре?

Након ХСГ, лекари могу имати јаснију слику о потенцијалним препрекама за зачеће и могу препоручити даље кораке у лечењу стерилитета. У неким случајевима, само извођење ХСГ може побољшати шансе за зачеће, јер контрастно средство може помоћи у прочишћавању мањих блокада у фалоповим тубама. У случају откривања значајнијих проблема, даљи третмани могу укључивати лапароскопију, медицинске третмане или асистирану репродукцију попут ИВФ-а.

Када и зашто се користе хормонски третмани?

Хормонски третмани су чест и виталан аспект у лечењу стерилитета, посебно када је неплодност узрокована хормоналним дисбалансом или проблемима овулације. Ови третмани могу помоћи у регулисању или стимулисању овулације, повећавајући шансе за зачеће. Разумевање када и зашто се хормонски третмани користе кључно је за парове који се суочавају са изазовима неплодности.

Када се користе хормонски третмани?

Хормонски третмани се обично препоручују када су тестови показали да постоји проблем са овулацијом, или када постоји услов као што је полицистични оваријални синдром (ПЦОС), који може ометати редовну овулацију. Такође, хормонска терапија може бити корисна у случајевима где је потребна стимулација јајника у процесима као што је ин витро фертилизација (ИВФ).

Различити типови хормонских третмана

Постоји неколико врста хормонских третмана који се користе у лечењу стерилитета. Кломифен цитрат је орални лек који се често користи за стимулацију овулације код жена са ПЦОС-ом или другим овулаторним дисфункцијама. Гонадотропини су још један тип хормонске терапије који се користи за директну стимулацију јајника, често у процесима асистиране репродукције. У неким случајевима, хормонски третмани могу укључивати и лекове који регулишу нивое хормона као што су инсулин или пролактин.

Потенцијални ризици и разматрања

Иако хормонски третмани могу бити изузетно ефикасни, они такође носе одређене ризике и нежељене ефекте. Један од ризика је развој синдрома хиперстимулације јајника, који може бити озбиљан у неким случајевима. Такође, повећавају се шансе за вишеструку трудноћу (близанци, тројке итд.). Важно је да се парови детаљно консултују са својим лекаром о потенцијалним користима и ризицима пре започињања хормонске терапије.

Улога лапароскопије у лечењу стерилитета

Лапароскопија је минимално инвазивна хируршка техника која се често користи у дијагностици и лечењу проблема који могу узроковати стерилитет. Процедура укључује прављење малих резова у абдомену кроз које се уметају лапароскоп и други хируршки инструменти, омогућавајући лекарима да директно прегледају унутрашње репродуктивне органе.

Дијагностичка улога лапароскопије

Једна од главних улога лапароскопије у лечењу стерилитета је дијагностичка. Ова процедура омогућава лекарима да идентификују проблеме као што су блокаде у фалоповим тубама, ендометриоза, фиброиди или адхезије који могу ометати зачеће. Лапароскопија пружа јаснију слику стања која се не могу увек прецизно дијагностиковати помоћу неинвазивних метода као што су ултразвук или ХСГ.

Лапароскопија као метода лечења

Поред своје дијагностичке улоге, лапароскопија се такође користи као метода лечења. На пример, може се користити за уклањање адхезија, фиброида или ендометриотских лезија, што може повећати шансе за природно зачеће. У случајевима блокираних фалопових туба, лапароскопија може помоћи у њиховом отварању или, ако је то немогуће, може се користити за припрему за ИВФ.

Предности и разматрања

Предности лапароскопије укључују краћи боравак у болници и бржи опоравак у поређењу са традиционалним отвореним хируршким техникама. Међутим, као и свака хируршка процедура, лапароскопија носи одређене ризике, укључујући ризик од инфекције, крварења или оштећења околних органа. Разговор са лекаром о овим ризицима, као и о потенцијалним користима, кључан је део процеса доношења одлуке.

Утицај животног стила на фертилитет

Фертилитет може бити значајно погођен животним стилом, како код жена тако и код мушкараца. Навике у исхрани, нивои физичке активности, стрес, употреба алкохола и дувана, тежина, и излагање одређеним хемикалијама су фактори који могу утицати на плодност. Разумевање како животни стил може утицати на фертилитет кључно је за парове који покушавају да зачну.

Здрава исхрана и тежина

Правилна исхрана богата хранљивим материјама, витамина и минерала може побољшати плодност. Одређени нутријенти, попут фолне киселине, омега-3 масних киселина, гвожђа и цинка, играју кључну улогу у репродуктивном здрављу. Прекомерна или недовољна тежина такође може утицати на хормонску равнотежу и овулацију.

Физичка активност и стрес

Умерена физичка активност може побољшати фертилитет, али екстремни или прекомерни тренинзи могу имати супротан ефекат, посебно код жена. Стрес такође може утицати на хормонску равнотежу и репродуктивно здравље. Технике управљања стресом, попут јоге, медитације и дубоког дисања, могу помоћи у очувању плодности.

Штетност алкохола и дувана

Конзумирање алкохола и пушење дувана су повезани са смањеном плодношћу и повећаним ризиком од стерилитета. Важно је свакодневно размишљати о изложености овим факторима и смањити их колико је год могуће.

Финансијски аспекти третмана стерилитета

Третман стерилитета може бити финансијски захтеван, посебно у случајевима када је потребно користити напредне технике као што су ИВФ (ин витро фертилизација). Разумевање финансијских аспеката и истраживање доступних опција подршке може помоћи паровима да планирају и управљају трошковима повезаним са лечењем стерилитета.

Трошкови третмана

Трошкови лечења стерилитета варирају у зависности од типа и сложености потребног третмана. Основни тестови и третмани могу бити приступачнији, али технике као што су ИВФ или ИЦСИ (интрацитоплазматска ин‌јекција сперматозоида) могу бити знатно скупљи. Трошкови могу укључивати медицинске тестове, процедуре и разноразне лекове.

Могућности финансирања и подршке

У Србији, као и у многим другим земљама, постоје различите опције подршке и финансирања третмана стерилитета. Ове опције могу укључивати здравствено осигурање, државне програме, кредите или финансијску подршку из невладиних организација. Важно је детаљно истражити све доступне опције, укључујући услове и ограничења која се примењују.

Планирање и консултације

Консултације са финансијским саветником или експертом за плодност могу помоћи паровима да развију план финансирања. Неки центри за лечење стерилитета нуде консултације које могу помоћи у разумевању пуног спектра трошкова и помоћи у планирању буџета. Такође, разматрање алтернативних опција, попут усвајања, може бити део ширег плана за родитељство.

 


#   вантелесна оплодња   демографија   родитељи   стерилитет
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима