Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Procena NBS: Kumulativni privredni rast u poslednje četiri godine 12 odsto

Bookmark and Share

13.12.2018. Fonet

Narodna banka Srbije saopštila je da je realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2015. do 2017. godine iznosio 7,3 odsto, a da će, uzimajući u obzir projekciju rasta za ovu godinu od 4,2 odsto, kumulativna stopa privrednog rasta za četiri godine iznositi 12 procenata.

Procena NBS: Kumulativni privredni rast u poslednje četiri godine 12 odsto

U saopštenju se navodi da su rast uvoza mašina i opreme i veće uvezene količine nafte i gasa imali ključni uticaj na veći robni uvoz i povećanje tekućeg deficita u poslednje dve godine, koji se prema oceni NBS i dalje nalazi na nivou koji je "više nego održiv" i u potpunosti je pokriven stranim direktnim investicijama.

Narodna banka je navela da je posebno važno da model privrednog rasta baziran na izvozno orijentisanoj prerađivačkoj infustriji i građevinarstvu nosi i veću potrošnju energenata, kao i veće potrebe za različitim sirovinama i neophodnom opremom.

U saopštenju se dodaje da je pored uvoza nafte i gasa, na povećanje tekućeg deficita i prethodne i ove godine uticao rast cene nafte na svetskom tržištu.

Kako se precizira, u prvih deset meseci ove godine oko 88 odsto tekućeg deficita odnosio se na deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni nafte, derivata i gasa.

Prema procenama NBS, efekat rasta svetske cene nafte na povećanje tekućeg deficita u Srbiji u 2017. godini iznosio je oko 0,6 odsto BDP, a ove godine trebalo da iznosi 0,7 odsto, i to je jedan od glavnih razloga zbog čega bi tekući deficit u 2018. mogao biti veći od projektovanih 5,2 odsto BDP.

Ističe se, međutim, da je veliki deo ostvarenih i planiranih investicija usmeren u izvozno orijentisane sektore, zbog čega u narednim godinama treba očekivati ubrzanje rasta izvoza i postepeno kretanje deficita tekućeg računa ka nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Narodna banka navela je da su ključni doprinos ekonomskom rastu dali prerađivačka industrija, građevinarstvo i usluge pretežno privatnog sektora.

U saopštenju se ističe da je formalna zaposlenost u prerađivačkoj industriji povećana za oko 20 odsto, a obim proizvodnje u toj grani viši je za 22 odsto, dok je izvoz uvećan za oko 50 procenata.

Navodi se da je sektor građevinarstva u periodu od 2015. do 2017. rastao po prosečnoj godišnjoj stopi od oko 10 odsto.

U saopštenju se dodaje da je najznačajniji doprinos rastu dao investicioni ciklus koji je počeo 2015. godine, pri čemu je kumulativni rast investicija u osnovna sredstva za četiri godine iznosio više od 30 odsto.

Komentara: 0


#
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}