Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

10. Међународни сајам предузетништва ’’Бизнис база 2011’’

rssBookmark and Share

01.12.2011. Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа

Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа из Лесковца ће учешћем на 10. Међународном сајму предузетништва ’’Бизнис база 2011’’, који се одржава од 1. до 3. децембра 2011. године на Београдском сајму, представити привредне потенцијале Јабланичког и Пчињског округа.

10. Међународни сајам предузетништва ’’Бизнис база 2011’’

Циљ наступа под називом ’’Српски кластер намештаја’’ (СКН) је представљање капацитета српске индустрије намештаја ова два округа и јачање брендова кроз унапређење веза између предузећа, научних, развојних и привредних институција у земљи и иностранству.

Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа представиће се као организација која је реализацијом бројних развојних пројеката креирала повољну пословну климу за развој малих и средњих предузећа у Јабланичком и Пчињском округу. Као један од оснивача ''Српског кластера намештаја'', Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа Вас позива да за време трајања сајма ''Бизнис база 2011'' погледате прву заједничку колекцију СКН.

Удружење ‘’Српски кластер намештаја’’ је формирано у мају 2011. године кроз ЕУ Пројекат за развој конкурентности и промоцију извоза (СЕЦЕП), уз подршку Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа и Министарства економије и регионалног развоја. Оснивачи Удружења су фирме и институције из Јужне и Централне Србије. Циљ Удружења је да се кроз повећавање конкурентне способности чланова, промовише Србија и бредови српског намештаја, допринесе стварању пословне климе у Србији која развија поверење, подстиче размену информација и иновативни приступ у пословању.

''У плану је да се ''Српски кластер намештаја'' који окупља 11 произвођача, представи на различитим међународним сајмовима и манифестацијама како би се чланице повезале са потенцијалним купцима из иностранства. Такође, у изради је нова стратегија кластера која ће дефинисати тржишта на која би Удружење требало да се орјентише, а једно од њих ће свакако бити Русија. '' – рекла је Милица Димитријевић, менаџер Удружења ''Српски кластер намештаја''


О Центру за развој Јабланичког и Пчињског округа из Лесковца

Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа из Лесковца је основан са циљем да подржи дугорочни друштвено-економски развој региона. Циљ подршке је да успешно иницира, припрема и реализује развојне пројекте на територији Јужне Србије кроз партнерство јавног, приватног и цивилног сектора. Подпројекти које Центар реализује у оквиру пројекта “Подршка одрживом регионалном развоју Јабланичког и Пчињског округа” су:

- Анализа вредносног ланца у пољопривредној производњи и развој кластера у пољопривреди

- Развој мреже бициклистичких и пешачких стаза на Радан планини

- Интелигентно коришћење енергије и енергетска ефикасност – Трансфер знања у области одрживих технологија

- Менаџмент система браунфилд

- Јачање конкурентности младих на тржишту рада кроз развој специфичних вештина везаних за ЕУ

- Унапређење знања, вештина конкурентности и мотивације запосених у Јавном сектору

- Развој базе података НВО сектора

- Развој регионалне СЛАП базе података

- Регионална стратегија руралног развоја

- Регионални туристички веб портал

- Подршка производњи органске хране у Јужној Србији

''Допринос Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа посебно је значајан у области одрживог регионалног развоја и развоја општина региона, као и на пољу подизања капацитета јавног сектора да ефикасније користи средства из фондова Европске уније. Унапређење потенцијала локалних заједница на југу Србије је од немерљивог значаја за даљи развој Лесковца и целог региона.'' – рекла је Биљана Станковић, директор Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа



#     Биљана Станковић   Милица Димитријевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима