Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ружић: Убрзани економски развој је животна обавеза свих делова земље

rssBookmark and Share

Ниш 21.09.2017. Јужна Србија Инфо

„Економски развој је обавеза локалних самоуправа, и то не само законска обавеза, него стварна, животна обавеза, јер свака инвестиција, свако унапређење пословања, али и сваки стечај привредног субјекта се дешава у некој од локалнинх самоуправа и директно утиче на квалитет и стандард живота њених грађана“ рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на Округлом столу огранка САНУ у Нишу.

Ружић: Убрзани економски развој је животна обавеза свих делова земље

Он је подсетио да је Србија је у скоријој историји имала несрећу да јој, сплетом околности замру индустријски центри. „Један од њих био је и Ниш. То се јесте одразило на привреду Србије генерално, али су то на кожи, најпре и директно, осетили грађани Ниша. У том периоду, Србија је изгубила и корак са светом када су технологије и њихова примена у питању, а свет је већ био кренуо у четврту индустријску револуцију“, рекао је Ружић.

Министар је оценио да се ситуација у Србији се мења у овом погледу и изразио уверење да се Ниш индустријски и уопште привредно пробудио, јер је Влада Србије створила добре услове за улагање великих компанија. Ружић је нагласио и да би и саме локалне самоуправе требало више да се укључе у цео процес јер имају могућности и механизме у рукама да подрже својa предузећа и подстакну локални економски развој. Ружић је ппдсетио да је пре десетак година покренута инивијатива за оснивање најмање 30 пословних инкубатора, али да је добар део у међувремену је затворен и тренутно их је на територији Републике Србије, по евиденцији Развојне агенције Србије, активно двадесетак, а само део њих је усмерен на иновативна предузећа што је недовољно да би се технолошки заостатак брзо превазишао.

Министар је нагласио да је Влада Србије дигитализацију поставила као један од приотитета, јер и управи су потребне иновације и најавио да ће се радити на томе да се у локалним самоуправама појачају капацитети за развој и спровођење политика и унапреди сарадња са привредом и научном заједницом у процесу планирања инструмената локалног економског развоја.

Србији је потребан паметан раст јер циљ нам је да будемо препознатљиви по паметној производњи, по иновативним производима, по квалитету. Зато сматрам да је потребно да се сви - Влада Србије, локалне самоуправе и научна заједница, удружимо“ рако је министар и додао даје научна заједница могу значајно да допринесу да се боље сагледа ситуација и унапреде државни и локални механизми који ће обезбедити да локалне средине постану подстицајне и инсипиративне за иновације и њихову примену.

Коментара: 0


#   Ниш   економија   локална самоуправа   Бранко Ружић   Универзитет у Нишу   САНУ
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима