Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија прва у свету по директним страним инвестицијама

Bookmark and Share

03.08.2017. Бета

Србија је прва у свету по индексу перформанси гринфилд страних инвестиција јер су регулаторна реформа, ниска цена рада и приступ тржишту ЕУ надвладали иначе разочаравајуће економске перформансе земље, објавио је данас Фајненшел тајмс (Financial Times, FT).

Бета
Бета

Индексом се мери привлачност неке земље као дестинације за гринфилд стране инвестиције гледано према величини њеног бруто домаћег производа (БДП), а сачинио га је фДи Интелиџенс (fDi Intelligence), део ФТ који се бави анализом података.

Србија има индекс 12,02, а следе Камбоџа са 11,24 и Македонија са 9,18, објавио је британски пословни дневник.

Индекс Србије показује да је земља у 2016. привукла више од 12 пута више директних страних улагања него што би се очекивало за економију те величине.

Британски лист пише да су страни инвеститори у 2016. у Србији најавили 77 гринфилд пројеката према 57 у 2015. од којих је више од половине (53 одсто) било у прерађивачкој индустрији, првенствено у производњи електронских компоненти и ауто-делова, а на листи привлачних сектора следе некретнине и текстил.

Србија је већину инвеститора привукла као извозна платформа, пре него као тржиште само по себи.

Иако је Србија на Дуинг бизнис листи Светске банке на 44. месту, улагачима из иностранства је била привлачна захваљујући реформама којима је, поред осталог, скраћено време за регистрацију компаније и издавање грађевинске дозволе.

Истовремено су трошкови рада у нпр. фабрици ауто-компоненти са 400 радника у Србији више него упола мањи него код регионалних конкурената, попут Мађарске и Турске, показао је фДи Бенчмарк (Benchmark), део ФТ који пореди трошкове пословања на различитим тржиштима.

Србија такође има приступ јединственом тржишту ЕУ за своје индустријске производе захваљујући Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Од 94 анализиране земље, 68 има индекс већи од 1, што значи да њихов удео у глобалним гринфилд директним страним инвестицијама надмашује њихов удео у глобалном БДП.

Индекс мањи од 1 има 26 земаља а међу 10 највећих економија у свету само Велика Британија (2, 29), Индија (2, 11) и Француска (1, 06) имају индекс већи од 1.

ФТ преноси да је индекс перформанси гринфилд директних страних инвестиција Кине пао за 0, 03 поена, на 0, 37, а у групи слабо пласираних је и Италија (0, 37), док је Јапан најслабији са индексом 0, 22.

Индекс САД је порастао са 0, 47 на 0, 5, Русија има индекс 0, 92 а Ирска је са 3, 75 најбоље пласирана западноевропска земља.

ФДи Интелиџенс се у изради индекса служио методологијом коју је развио Унктад за укупне директне стране инвестиције и примењује се само на гринфилд улагања, а не на нпр. на интеграције и аквизиције, кредите унутар предузећа и друге форме прекограничних улагања.

Коментара: 0


#   ЕУ   инвестиције   БДП  Фајненшел тајмс
@
[ Додај коментар ]