Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Влада Србије донела уредбе: ко може да добије помоћ државе

Bookmark and Share

Београд 10.04.2020. Танјуг, РТВ

Влада Србије усвојила је на данашњој седници три уредбе, којима се прецизира правни оквир ко ће моћи да користи државну помоћ из пакета економских мера вредног 608,3 милијарде динара, односно 5,1 милијарду евра

Влада Србије донела уредбе: ко може да добије помоћ државе

Према овим уредбама, сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе мере прописане овом уредбом под условом да почев од 15. марта 2020. године, па до дана ступања на снагу ове уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10 одсто, сазнаје Танјуг у Влади Србије.

Не рачунају се запослени који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре поменутог датума за период који се завршава у периоду од 15. марта 2020. године, па до данашњег ступања на снагу ове уредбе.

Погодности из ове уредбе могу да користе и предузетници који су регистровали привремени престанак обављања делатности најраније на дан 15. марта 2020. године, односно на дан проглашења ванредног стања.

Они који су регистровали фирму после тог датума, немају право на овај програм.

Разјашњено је да корисници помоћи могу да буду и удружења и друге непрофитне организације, уколико нису на списку корисника јавних средстава.

Могућност одлагања плаћања пореза и доприноса се односи на оне привредне субјекте, укључујући и огранке и представништва страних правних лица, али не важе за банке и друге финансијске институције.

Планом мера одложено је плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада до 4. априла 2021.

Плаћање ове обавезе ће почети од јануара следеће године и то на највише 24 месечне рате, без камате.

Када је реч о уплати бесповратних новчаних средстава из буџета, у износу од око 30.000 динара, на њих имају право: предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња.

Исплата ће почети у мају и иде у три рате - мај, јун и јул.

Велико правно лице има право на уплату бесповратних новчаних средстава у износу од 50 одсто основне минималне нето зараде за март 2020. године, и то за запослене којима је решењем утврђен прекид рада након увођења ванредног стања

Исплата ће бити у мају, јуну и јулу, у износу 50 одсто минималне зараде за месец март

И они су у обавези да отворе наменски рачун, преко кога ће ићи та исплата.

То је новац који послодавац може да урачуна у минималну накнаду зараде од 60 процената, а може да иде и као додатак на тих 60 одсто од укупне зараде запосленог.

Привредни субјекат у приватном сектору губи право на коришћење фискалних погодности и директних давања уколико у периоду од увођења ванредног стања па до истека рока од 3 месеца од последње исплате директних давања, смањи број запослених за више од 10 одсто не рачунајући запослене који су закључили уговор о раду на одређено време пре 15. марта 2020. године за период који се завршава у поменутом периоду.

Када је реч о финансијској подршци привредним субјектима за одржавање ликвидности издвојиће се 24 милијарди динара за одобравање кредита преко Фонда за развој.

Основни циљ је, како се наводи у саопштењу да се обезбеди подршка предузећима за набавку обртних средстава и подршка за одржавање текуће ликвидности у циљу измиривања обавеза насталих према пословним партнерима, запосленима и држави.

Право на коришћење средстава имаће предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су у већинском приватном или задружном власништву, уз услов да обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

Кредити за одржавање текуће ликвидности и набавку обртних средстава одобраваће се на рок отплате до 36 месеци, на грејс период до дванаест месеци, по каматној стопи од један одсто годишње. Кредити се одобравају и враћају у динарима.

Минимални износ кредита који могу подићи привредна друштва је 1. 000. 000 динара а предузетници и задруге 200. 000 динара.

Максималан износ кредита може бити: за предузетнике и микро правна лица до 10. 000. 000 динара, за мала правна лица до 40. 000. 000 динара и за средња правна лица до 120. 000. 000 динара.

Основни услов за реализацију ових кредита је задржавање броја запослених на дан 16. марта 2020., с тим да се како до подношења захтева тако и у току коришћења кредита прихвата одступање од 10 одсто од броја запослених.

Сви пунолетни грађани добиће по 100 евра, по укидању ванредног стања, у динарској противвредности.

До четвртка и уредба за Мала микро и средња предузеће,новац овог месеца

До следећег четвртка биће готов и правни оквир за гарантну шему за подршку привреди, односно предузетницима, микро, малим и средњим предузећима, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао на конференцији за медије да ће до следећег четвртка бити готов правни оквир за гарантну шему за подршку привреди, односно предузетницима, микро, малим и средњим предузећима и да је вредност кредита који ће бити пласирани на тај начин две милијарде евра.

"То је новац за који ће држава гарантовати", рекао је Мали и навео да ће им тај новац бити ба располагању већ овог месеца.

Држава сарађује са Удружењем банака и већ су договорили, каже, најповољније услове, а у току је комуникација банака са својим клијентима.

Такође, најавио је министар, до петка следеће недеље биће усвојен и правни оквир који се односи на пољопривреднике.

Све уредбе биће данас објављене у Службеном гласнику, на сајту Министарства финансија и Владе РС.

Почетком следеће недеље биће спремно и упутство за привреднике.

Програм економских мера иначе садржи четири мере, мере пореске политике, директну помоћ приватном сектору, мере за очување ликвидности и директну помоћ свим пунолетним грађанима и вредан је 5,1 милијарди евра, односно 608,3 милијарди динара.

Преко Фонда за развој 24 милијарди динара кредита за ликвидност

Држава ће издвојити 24 милијарди динара за одобравање кредита преко Фонда за развој за подршку привредним субјектима за одржавање ликвидности, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да је основни циљ је да се обезбеди подршка предузећима за набавку обртних средстава и подршка за одржавање текуће ликвидности у циљу измиривања обавеза насталих према пословним партнерима, запосленима и држави.

Услов ће бити да обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

Кредити за одржавање текуће ликвидности и набавку обртних средстава одобраваће се на рок отплате до 36 месеци, на грејс период до дванаест месеци, по каматној стопи од 1 одсто годишње, а кредити се одобравају и враћају у динарима.

Поједностављен поступак издавања дужничких хартија

Поступак издавања дужничких хартија од вредности на територији Србије за време ванредног стања је поједностављен и припремљени су прописи који олакшавају и појефтињују издавање корпоративних обвезница.

Основна новина, јесте поједностављивање поступка за одобравање Проспекта предузећа за издавање дужничких хартија од вредности.

Објављивање проспекта уместо 77, трајаће 17 дана, а трошак где се рачунају провизије Комисије за хартије од вредности, Централног регистра и Београдске берзе, биће максимално смањен.

Максимални трошак издавања корпоративних обвезница се смањује са око 80.000 евра на не више од 18.500 хиљада евра.

Иначе, предност ових обвезница у односу на банкарске позајмице је тај што се главница исплаћује на крају отплатног периода, док се у периоду трајања обвезнице периодично исплаћује инвеститору само вредност купона, чиме се обезбеђује већи новчани ток код предузећа.

Мали је поручио да наша земља може да издржи финансијски терет свих усвојених мера и да новца.

Он је указао да је програм економских мера припреман заједно са кабинетима председника и премијерке.

Танјуг, РТВ


#   Београд   Влада Републике Србије   економија   новчана помоћ   Синиша Мали   Коронавирус
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима