Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Међународни дан породице - Здрави односи у породици темељ за будућност целокупне заједнице

Bookmark and Share

Београд 15.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Међународни дан породице, 15. мај, обележава се широм света од 1993. године, када га је Генерална Скупштина Уједињених нација установила, са циљем да охрабри земље чланице да препознају потребу за оснаживањем породице као институције. Овогодишња тема "Породице и климатске промене".

Илустрација
Илустрација

Међународни дан пружа прилику да се унапреди свест о питањима која се односе на породице и да се повећа знање о друштвеним, економским и демографским процесима који утичу на породице.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов изјавио је, поводом Међународног дана породице, да се савремена породица налази пред бројним изазовима, због чега је треба додатно оснаживати.

Жигманов је оценио да је породица један од стубова сваког друштва, а здрави односи у њој поуздан су темељ за будућност целокупне заједнице.

Према његовим речима, савремена породица је суочена са изазовима економске и друштвене транзиције, који утичу на појаву и продубљивање социјалних, финансијских, моралних и емотивних потешкоћа у њој.

Министар је истакао да промене које се дешавају великом брзином у свим сегментима савременог друштва, нарочито у делу изложености утицајима садржаја на друштвеним мрежама, остављају значајне последице и на стање, развој, улогу и место породице у друштву.

Он је навео да у борби да остваре квалитетну родитељску улогу и обезбеде материјалну сигурност својим члановима, неретко страдају основе породичног живота, а то су здрави родитељски и функционални породични односи.

Према његовим речима, у исто време, постоји и потреба за појачаном заштитом од насиља у породици, које је, нажалост, и даље распрострањено, а понекад за епилог има и најтрагичније последице – губитак живота.

Међународни дан породице установљен је са циљем афирмације породице и породичних вредности и подизања свести о проблемима и питањима породице.

Сваке године Уједињене нације одређују тему која ће обележити овај дан, а ове године је она посвећена указивању на то како климатске промене утичу на породице и која је улога породица у акцијама против климатских промена.


#   Београд   Влада Републике Србије   Министраство за људска права   Томислав Жигманов
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима