Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Старом гробљу одата почаст страдалима у бомбардовању Ниша 8. априла 1941.

rssBookmark and Share

Ниш 08.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Поменом и полагањем венаца на Старом гробљу, у Нишу је обележена годишњица бомбардовања Ниша у Другом светском рату. У првом налету, у раним јутарњим сатима 8. априла 1941. године, више од 400 људи је погинуло.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Венце су положиле делегације Града Ниша на челу са градоначелницом Драганом Сотировски, Војске Србије, Нишавског управног округа, Полицијске управе у Нишу, градске општине Палилула и представници борачких удружења које негују традиције ослободилачких ратова.

У разорном бомбардовању Ниша, у раним јутарњим сатима 8. априла 1941. године, више од 400 људи је погинуло, а више од 500 рањено.

"Овде смо да се поклонимо сенима страдалим у првом бомбардовању Ниша .То је било само прво бомбрдвање од више од четрдесет које је Ниш доживео током Другог светског рата у коме је страдало више од две хиљаде људи. Ту смо да памтимо, можемо да опростимо, али култура сећања мора да остане и да се ти злочини према нашем народу никад не забораве", изјавио је Горан Милосављевић историчар и шеф одсека за управљање Нишком тврђавом при Туристичкој организацији Ниш.

8. април 1941. рани јутарњи сати….

У раним јутарњим часовима 8. априла, град Ниш је био мета ваздушног напада немачких авиона, који су надлетали из правца Бугарске. Три немачка извиђачка авиона типа "Бреге" наишла су на противавионску ватру из рејону Пантелеја, а један од њих је погођен и принуђен на принудно слетање изнад Заплања.

Ваздушни напад изазвао је панику међу становницима града, будући да Ниш није био припремљен за овакав напад. У 5:30 часова, ескадрила бомбардера "Штука" бомбардовала је град, изазивајући штету и страх међу грађанима.

Највећи удар бомби пао је на централне делове града, као што су улице Божидарчева, Таковска, Стојана Протића, Цара Константина, Приморска, Војводе Гојка, Војводе Танкосића, Војводе Степе, Војводе Мишића и други делови Ниша.

Грађани Ниша, неспремни за ваздушни напад, бежали су у подрума и поља у покушају да се заштите. Међутим, уништавање зграда и инфраструктуре додатно је појачало панику и страх.

Циљ бомбардовања био је железничка радионица, највеће привредно предузеће у том делу Србије, што је изазвало огромну материјалну штету и људске губитке. Према незваничним извештајима, око 400 људи је страдало, а више од 500 је повређено.

Након напада, многи грађани су напустили град и потражили склониште у околним селима, док су војни штабови и војска напустили град без јасних директива за даљу одбрану.

Истог дана, немачке оклопне јединице су окупирале град, а Ниш је званично предат окупатору у 16 часова, након што су се немачке трупе пробиле до града из правца Беле Паланке.

Ниш је ослобођен 14. октобра 1944. године.


#   Ниш   Драгана Сотировски   бомбардовање   Други светски рат   Старо гробље   помен   фашизам   Горан Милосављевић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима