Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Роштиљијада у Лесковцу

rssBookmark and Share

15.08.2012 Autor: Agencija TANJUG

Привредно-туристичка манифестација „Роштиљијада“ ове године биће одржана од 27. августа до 2. септембра у Лесковцу, најавили су данас представници Туристичке организације тог града.

Роштиљијада у Лесковцу

Према речима директора Туристичке организације града Лесковца Жикице Несторовића манифестација ће бити одржана у центру Лесковца, на око 4.000 метара квадратних, а очекује се да ће овогодишња посета премашити цифру од 600.000 посетилаца, колико је прошле године посетило ову манифестацију.

Пљескавица од 55 килограма

Он је најавио да ће, као и прошле године, лесковачке роштиљдзије покушати да оборе сопствени прошлогодишњи Гинисов рекорд, када су успели да направе пљескавицу од 53 килограма, дебљиине 2,6 центиметара и ширине 138 центиметара. Лесковчани најављују да ће ове године покушати на направе пљескавицу од 55 килограма и на тај начин срушити сопствени рекорд.

Несторовић је рекао да је „Роштиљијада“ ове године промовисана у Словенији, Црној Гори, Македонији и Бугарској, те да су агенције из тих земаља пре четири месеца резервисале све хотеле у Лесковцу а многе и у околини, па се ове године очекује велики број посетилаца из земаља у окружењу.

Према његовим речима излагачи ће своје производе изложити на 32 штанда, а поред лесковачких мајстора роштиља, долазе и роштиљдзије из Чачка, Војводине, Београда, Македоније, Бугарске.

По угледу на „Роштиљијаду“ у Лесковцу, ових дана се одржава роштиљијада и у Чикагу, рекао је Несторовић наводећи, да су и ту манифестацију у САД основали његови земљаци по угледу на фестивал гурманлука у граду на Ветерници.

Музика уз гурманлук

Према речима сараднице за односе са јавношћу Туристичке организације Лесковца, Тине Џакуле, и ове године гости манифестације, поред уживања у гурманлуцима, имаће прилику и да присуствују бројним концертима.
На једној бини смењиваће се блех оркестри са југа Србије, док ће на другој учествовати бројни естрадни уметници и локални бендови.

Након церемоније свечаног отварања, планиран је концерт Влатка Стефановског, а у наредним данима наступиће и Ана Бекута, Саша Матић, група Кербер, Биља Крстић као и нове звезде Гранда, навела је она.

Традиција лесковачког роштиља дуга је више од два века, а у путописима још из 18. века се помињу изванредни гурманлуци из Лексовца.

Коментара: 0


#   манифестација
@
[ Додај коментар ]