Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одржан Сабор фрулаша у Ражњу

rssBookmark and Share

Ражањ 16.07.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У част најпознатијег српског фрулаша Саве Јеремића, у Ражњу се већ двадесет година одржава сабор фрулаша. Од овде године, Ражањ у време сабора има још једну манифестацију посвећену припремању јела у црепуљи. Мало место у близини Алексинца, у недељу је било центар добре музике и доброг залогаја.

Фото: М.М.
Фото: М.М.

Звук фруле више није само заборављена традиција - данас фрула може да звучи и овако. 

"Ја сам искомбиновала звук фруле са клавиром, са гитаром, разним другим инструментима и зашла у неки да кажем жанр етноџеза, и заиста се добро показало све то и захваљујућо томе ја сам и Европу и свет. На неки начин свака држава има неку своју верзију фруле, али тај призвук, призвук српске музике је њима изузетно занимљив, а ако причамо о дијаспори о нашим људима у иностранству они се сваки пут орасположе када чују део наше земље", каже Неда Николић, студенткиња Музичке академије у Београду.

Ипак, Сава Јеремић, рођен пре 115 година у селу Послон у околини Ражња, све их је задужио а многима је инспирација и данас.

"Овај 20. јубиларни фестивал Дани Саве Јеремића, ме охрабрује и даје једну снагу кад видим оволико омладине, значи да здушно свирају то српско коло и ту српску песму коју је чика Сава неговао, чувао и оставио много архивских снимака за Радио Београд", наводи Милинко Ивановић, мајстор фруле.

"Мислим да би био задовољан нама је драго што је живео и што потиче из наших крајева, настацвићемо наравно и даље трудићемо се доћи че и младе генерације", сматра Зорица Живковић из организационог одбора Сабора.

Осим по фрули, Ражањ намерава да постане познат и по црепуљи - глиненој посуди у којој се некада припремо хлеб, а данас се све више користи за припрему јела од меса.

"Решили смо да направимо јунеће репове и јунетину са поврћем то јело се спрема четири и по до пет сати", каже Марко Стојковић из Ражња.

Управо у околини Ражња правиле су се ове посуде, а то су ових дана истраживали и стручњаци музеја из Београда и Чачка.

"Овај пројекат и има за циљ да се црепуљарство не само истражи, опише, обради публикује већ и да се учини одрживим да се номинује за национални регистар нематеријалног културног наслеђа", наводи др Биљана Ђорђевић из Народног музеја у Београду.

"То је  нови покушај да поред догађаја везаних за фрулу додамо и црепуљу као бренд наше општине", каже Добрица Стојковић, председник општине Ражањ.

Очување традиције је циљ многих манифстација у Србији, у Ражњу су томе посвећени већ двадесет година.

Коментара: 0


#   Ражањ   председник општине   Добрица Стојковић   Ана Ђорђевић   црепуља   српско коло   фрула   етно   Марко Стојковић   Сабор фрулаша   Сава Јеремић   Послон   Милинко Ивановић   Зорица Живковић   Неда Николић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима