Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Непроцењива културна баштина Врања

rssBookmark and Share

Врање 23.06.2018. Јужна Србија Инфо

У склопу посете Врању, државни секретар у Министарству кутуре и информисања Тихомир Арсић обишао је са градоначелником Слободаном Миленковићем Народни музеј и Музеј кућу Борисава Станковића, који су обухваћени радовима санације и реконструкције у оквиру пројекта „Врањском калдрмом“.

Непроцењива културна баштина Врања

Путем конкурса ресорног министарства „Градови у фокусу“, обнова ова два културно-историјска споменика подржана је са близу 10 милиона динара. Градоначелник Миленковић рекао је том приликом да се радови одвијају планираном динамиком.

„Завршетак радова предвиђен је за 30. јун, а ми ћемо настојати да тај рок пролонгирамо на још месец дана како би све било урађено детаљно и прецизно. Тиме ћемо обезбедити дужи век опстајања ових музеја непроцењиве вредности“, истакао је градоначелник и изразио захвалност Министарству културе на подршци у реализацији пројекта али и државном секретару, којег је упознао са будућим планираним пројектима.

Према речима Тихомира Арсића, Врање поседује немерљиво духовно наслеђе и баштину која не сме да падне у заборав. „Фестивала и разних манифестација  ће бити, као и позоришта али оно што ви поседујете овде попут Музеја куће Борисава Станковића, то нема цену. Завршавам ову посету са великим задовољством јер знам  да је новац отишао на право место и у праве руке. Не само онима који имају шта да наследе већ и онима који знају то да чувају“ рекао је Арсић.

Он је са градоначелником потом обишао и Прибојчићеву кућу која се и званично нашла у власништву града и која ће са новоизграђеним прилазом чинити туристичку целину са кућом у којој је живео прослављени писац српског реализма. Након тога градоначелник је шетајући Баба Златином улицом упознао државног секретара и са верским објектом, у склопу кога се некада налазила кућа духовника Јустина Поповића. 

Том приликом, они су се уписали у књигу утисака Свеправославног друштва „Преподобни Јустин ћелијски и врањски“.

Коментара: 0


#   Врање   Народни музеј Врање  Слободан Миленковић   Тихомир Арсић  Министарство културе и информисања
@
[ Додај коментар ]