Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neprocenjiva kulturna baština Vranja

rssBookmark and Share

Vranje 23.06.2018. Južna Srbija Info

U sklopu posete Vranju, državni sekretar u Ministarstvu kuture i informisanja Tihomir Arsić obišao je sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem Narodni muzej i Muzej kuću Borisava Stankovića, koji su obuhvaćeni radovima sanacije i rekonstrukcije u okviru projekta „Vranjskom kaldrmom“.

Neprocenjiva kulturna baština Vranja

Putem konkursa resornog ministarstva „Gradovi u fokusu“, obnova ova dva kulturno-istorijska spomenika podržana je sa blizu 10 miliona dinara. Gradonačelnik Milenković rekao je tom prilikom da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

„Završetak radova predviđen je za 30. jun, a mi ćemo nastojati da taj rok prolongiramo na još mesec dana kako bi sve bilo urađeno detaljno i precizno. Time ćemo obezbediti duži vek opstajanja ovih muzeja neprocenjive vrednosti“, istakao je gradonačelnik i izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na podršci u realizaciji projekta ali i državnom sekretaru, kojeg je upoznao sa budućim planiranim projektima.

Prema rečima Tihomira Arsića, Vranje poseduje nemerljivo duhovno nasleđe i baštinu koja ne sme da padne u zaborav. „Festivala i raznih manifestacija  će biti, kao i pozorišta ali ono što vi posedujete ovde poput Muzeja kuće Borisava Stankovića, to nema cenu. Završavam ovu posetu sa velikim zadovoljstvom jer znam  da je novac otišao na pravo mesto i u prave ruke. Ne samo onima koji imaju šta da naslede već i onima koji znaju to da čuvaju“ rekao je Arsić.

On je sa gradonačelnikom potom obišao i Pribojčićevu kuću koja se i zvanično našla u vlasništvu grada i koja će sa novoizgrađenim prilazom činiti turističku celinu sa kućom u kojoj je živeo proslavljeni pisac srpskog realizma. Nakon toga gradonačelnik je šetajući Baba Zlatinom ulicom upoznao državnog sekretara i sa verskim objektom, u sklopu koga se nekada nalazila kuća duhovnika Justina Popovića. 

Tom prilikom, oni su se upisali u knjigu utisaka Svepravoslavnog društva „Prepodobni Justin ćelijski i vranjski“.


#   Vranje   Narodni muzej Vranje   Slobodan Milenković   Tihomir Arsić   Ministarstvo kulture i informisanja   Prepodobni Justin Ćelijski
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima