Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пријем за учеснике Ликовне колоније Сићево 2016

rssBookmark and Share

Сићево 08.09.2016. Град Ниш

Давне 1905. године опчињена лепотом Сићевачке клисуре, велика српска сликарка Надежда Петровић управо на овом месту окупила је своје словеначке и хрватске колеге, са којима је студирала у Минхену.

Пријем за учеснике Ликовне колоније Сићево 2016

Те године формирана је Прва југословенска уметничка колонија.У том првом сазиву поред Надежде били су још Рихард Јакопич, Иван Грохар, Фердо Весел, Пашко Вучетић и Иван Мештровић.

Опчињени сићевачким крајоликом свако од њих је своје импресије и посвећеност природи пренео и транспоновао у пиктурални језик и скулптуру.

Ликовна колонија Сићево својим целокупним педесетдвогодишњим постојањем пратила и на неки начин подстицала развој савремене уметности код нас, настављаући традицију Надежде Петровић која је опстала више од пола века.

Традиционално учешће на овој манифестацији узимају уметници из земље И иностранства који имају прилку да стварају у прелепом природном окружењу.Овим поводом у Градској кући организован је пријем за учеснике ликовне колоније,а уметнике је примила градска већница реосрно задужена за културу Јелена Митровски.

У раду овогодишње Сићевачке ликовне колоније учествује пет сликара из иностранства-Литваније, Француске, Мексика, Јапана и Румуније, као и седам уметника из наше земље-из Београда, Алексинца и Врања.

Из Литваније је ту Лена Квичева, из Француске Сабрина Сабег, из Мексика Херардо Варгас, из Јапана Харухико Јошинага, а из Румуније Костин Братеану. Учесници колоније из наше земље су Милан Пантелић, Горан Јовић, Радован Трнавац, Никола Жигон и Мирослав Лазовић из Београда, Љиља Стризе из Врања и Јелена Станојевић из Алексинца.
 


#   градска кућа   Горан Јовић   Сићево   ликовна колонија   Надежда Петровић   Ликовна колонија Сићево   Јелена Митровски
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима