Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prijem za učesnike Likovne kolonije Sićevo 2016

rssBookmark and Share

Sićevo 08.09.2016. Grad Niš

Davne 1905. godine opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu.

Prijem za učesnike Likovne kolonije Sićevo 2016

Te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija.U tom prvom sazivu pored Nadežde bili su još Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.

Opčinjeni sićevačkim krajolikom svako od njih je svoje impresije i posvećenost prirodi preneo i transponovao u pikturalni jezik i skulpturu.

Likovna kolonija Sićevo svojim celokupnim pedesetdvogodišnjim postojanjem pratila i na neki način podsticala razvoj savremene umetnosti kod nas, nastavljaući tradiciju Nadežde Petrović koja je opstala više od pola veka.

Tradicionalno učešće na ovoj manifestaciji uzimaju umetnici iz zemlje I inostranstva koji imaju prilku da stvaraju u prelepom prirodnom okruženju.Ovim povodom u Gradskoj kući organizovan je prijem za učesnike likovne kolonije,a umetnike je primila gradska većnica reosrno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

U radu ovogodišnje Sićevačke likovne kolonije učestvuje pet slikara iz inostranstva-Litvanije, Francuske, Meksika, Japana i Rumunije, kao i sedam umetnika iz naše zemlje-iz Beograda, Aleksinca i Vranja.

Iz Litvanije je tu Lena Kvičeva, iz Francuske Sabrina Sabeg, iz Meksika Herardo Vargas, iz Japana Haruhiko Jošinaga, a iz Rumunije Kostin Brateanu. Učesnici kolonije iz naše zemlje su Milan Pantelić, Goran Jović, Radovan Trnavac, Nikola Žigon i Miroslav Lazović iz Beograda, Ljilja Strize iz Vranja i Jelena Stanojević iz Aleksinca.
 


#   gradska kuća   Goran Jović   Sićevo   likovna kolonija   Nadežda Petrović   Likovna kolonija Sićevo   Jelena Mitrovski
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima