Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bačević: Plovna Morava - "Nju dil" srpske privrede

rssBookmark and Share

Makedonija 10.12.2013. Tanjug

Realizacijom projekta Kanala Morava i gasovoda Južni tok, Srbija bi napravila svoj "Nju dil", koji bi zemlju izvukao iz recesije i "preselio" je u grupu država sa bar 10 milijardi dolara investicija godišnje, tvrdi Bačević

Bačević: Plovna Morava - "Nju dil" srpske privrede

BEOGRAD - Realizacijom projekta Kanala Morava i gasovoda Južni tok, Srbija bi napravila svoj "Nju dil", koji bi zemlju izvukao iz recesije i "preselio" je u grupu država sa bar 10 milijardi dolara investicija godišnje, izjavio je u intervjuu za "Svedok" ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

On je ukazao da bi realizacija projekta Kanala Morava, po raznim osnovama, omogućila otvaranje oko 100.000 novih radnih mesta.

Projekat Kanal Dunav-Morava-Vardar-Solun-Egejsko more, dug je 650 kilometara, a samo kroz Srbiju 345 kilometara. "Kinezi su izrazili otvorenu nameru da razgovaramo o koncesiji. Ja sam takvo pismo dobio i prosledio ga i premijeru i zameniku premijera i predsedniku Srbije", rekao je Bačević i poručio da građani Srbije mogu da budu potpuno mirni i da se zemlja neće zaduživati za realizaciju tog projekta.

On je podsetio da je kineska kompaniji "Čajna gezoba group" potpuno besplatno uradila studiju izvodljivosti za taj projekat, koja je dokazala njegovu tehničku izvodljivost i ekonomsku isplativost. Bačević je istakao da će cena tog projekata biti višestruko manja od one, kojom se spekulisalo u javnosti, ali nije mogao da otkrije koliko će tačno koštati, jer je prilikom potpisivanja sporazuma sa Kinezima predviđeno da, dok se ne završi priča oko modaliteta saradnje, da se o tome ne priča.

"Kada ćemo krenuti u realizaciju projekta, na koji način, sa kim, koji će sve učesnici biti u realizaciji projekta - ja ću svakako razgovarati o tome, ali će konačnu odluku doneti Vlada Srbije", rekao je Bačević, istakavši da eventualna realizacija tog projekta ne može biti tajna, ma ko to možda želeo.

"Predsednik Srbije se javno oglasio da podržava ovaj projekat, premda sam svestan da on ima ustavna ovlašćenja koja ga limitiraju da se aktivnije posveti ovom poslu", napomenuo je Bačević.

On je istakao da, s druge strane, ne vidi opstrukciju u Vladi.

"Navodnu opstrukciju ovog projekta od Vlade u sredstvima informisanja plasiraju neki mediji. Meni nikada niko u ovoj Vladi nije rekao da se ovom projektu protivi. Naprotiv, neki su se čak i obradovali kada sam im rekao da je stigla studija izvodljivosti", rekao je Bačević.

On je dodao da ne veruje da postoji ijedan covek u Vladi koji bi se protivio razvojnom projektu, a projekat kanala "Morava" to jeste.

Bačević kaže da je njegova zasluga u vezi tog projekta ta, što je, kako je rekao, u vreme ozbiljnih političkih turbulencija u svetu, najveće svetske ekonomske krize, ali i naše - domaće, imao hrabrosti da izađe sa jednim ovakvim projektom, "potpuno svestan činjenice šta će to da izazove po mene lično, svestan da to može da mi ugrozi i profesionalu i političku karijeru."

Odgovarajući na pitanje na osnovu čega ga napadaju kada je reč o Kanalu Morava, Bačević je odgovorio da mnogi i ne znaju o čemu pričaju, zato što nisu pročitali studiju izvodljivosti, iako je ona javna.

On je dodao da bi i Srpska napredna stranka u predstojećem periodu mogla malo više pažnje da posveti tom projektu, istakavši da je SNS sve vreme toliko zatrpana rešavanjem dnevnih problema sa kojima se država suočava, što je direktna posledica rada prethodne vlade. Na pitanje kakav stav o tome imaju Makedonija i Grčka, on je rekao da je razgovarao sa potpredsednikom makedonske vlade o ovom projektu.

"Predsednik Nikolić je o ovome razgovarao sa makedonskim premijerom, grčkim i makedonskim predsednikom. To nije ni za njih nepoznata priča", rekao je Bačević.

"Ne treba nikako smetnuti sa uma ni geopolitički, ni geostrateški značaj projekta za Makedoniju. Zato ja nijednog jedinog trenutka ne očekujem otpor makedonske strane. Naprotiv, očekujem da se oni vrlo brzo oko ovog projekta izjasne, kao što su se vrlo brzo pozitivno izjasnili o južnom kraku Južnog toka koji naš gas vodi ka Makedoniji", dodao je Bačević.

Prema njegovim rečima, eventualna zavisnost od odluke makedonske vlade bi se mogla ticati samo plovnosti Vardara i ničeg drugog.

"Sve ostalo sto se tiče realizacije projekata, a što nema veze sa saobraćajem i plovnom vezom Morave i Vardara, ne zaustavlja Srbiju da realizuje svoje projekte iz oblasti regulisanja korita, poljoprivrede, energetike, turizma", istakao je ministar.

 

Komentara: 1


#   Milan Bačević   predsednik Srbije   Makedonija   studija izvodljivosti
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    aca, 12.12.2013.:
    a da napravimo prvo prugu?


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima