Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pogled lista "The Economist" na otvaranje prodavnice Ikee u Srbiji

rssBookmark and Share

Beograd 29.08.2017.

Evropske integracije imaju različite oblike. Za vlade poput Srbije to znači da se bore sa hiljadama uputstava iz EU o tome kako izgraditi modernu državu.

Švedska omiljena prodavnica stiže do Beograda
Švedska omiljena prodavnica stiže do Beograda

Ipak, za hiljade običnih Srba, pošto je objekat IKEA otvoren u Beogradu 10. avgusta, to znači vikend kao i za milione drugih građana EU: kupovinu nameštaja od švedskog megastora i borba sa uputstvima o tome kako to spojiti.

Da je bilo negde drugde u Evropi, otvaranje 400. trgovine IKEA jedva bi bilo vest, a kamoli prilika za pretragu nacionalnog značaja na čijem čelu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U novinskom članku napisao je ode pohvale za IKEA i Ingvar Kamprada, njenog osnivača. U svojoj mladosti, napisao je predsednik, gospodin Kamprad je bio član švedske fašističke partije u ratu, ali se on iskupio. Niko na Balkanu nije trebao zagrebati glavu i pitati se šta je gospodin Vučić aludirao ovde. Predsednik je proveo 16 godina kao vodeći član ekstremne nacionalističke partije čiji su ljudi bili zloglasni zbog ubistva i pljačkanja puta u Bosni i Hrvatskoj.

Gospodin Vučić kaže da više ne veruje u ideje koje su ga tada motivisale. Kaže da je njegov cilj stvaranje moderne Srbije, ali da je problem što su Srbi lenji i neprestano čekaju da im neko kaže šta da rade.

Gospodin Vučić je često govorio o svom divljenju prema severnim Evropljanima i njihovoj protestantskoj radnoj etici.

"Zar ne bi bilo sjajno", ismevao je Dejan Anastasijević, kolumnista, "da se Srbija jednostavno može razgraditi, popraviti, spakovati u ravno kutiju i dostaviti predsedniku". Ili još bolje, Srbi "zameniti Skandinavcima".

IKEA u Beogradu je priča bogata simbolom. Firma je otvorila malu prodavnicu 1991. godine, tek godinu dana od rušenja Jugoslavije. Njihov povratak je priča o odloženoj tranziciji zemlje. Slobodan Milošević, vojni vođa Srbije, pao je pre 17 godina. Zašto je tako dugo trajalo? U 2008. godini, kada je zemlju vodio proevropski Boris Tadić, pokušaj IKEA da se vrati bio je sprečen birokratijom i korupcijom.

Mnogi liberalni Srbi mrze Vučića zbog njegovog autoritarizma i kronizma: činjenica da je simbol evropske normale ponovo otvoren predstavlja porciju gorkih pilula koje treba progutati.

The Economist, Prevod: Južna Srbija Info

Komentara: 0


#   Beograd   Južna Srbija region   Aleksandar Vučić   Vlada Republike Srbije   Južna Srbija Info   Boris Tadić   Ikea   predsednik Srbije   Slobodan Milošević
@avucic @Vlada_SR @juznasrbija @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}