Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pečenjevačka "Krompirijada"

rssBookmark and Share

Leskovac 06.12.2019. Južna Srbija Info

U Domu kulture „Tihomir Rakić“ u Pečenjevcu u sredu je održana poljoprivredna manifestacija „Krompirijada“.

Pečenjevačka "Krompirijada"

Kao i pre 15 godina prvu, i ovu „Krompirijadu“ je otvorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

„Dani krompira“ promovišu ovu zdravu biljku, odgovornu za egzistenciju velikog broja seoskih porodica, a samim tim i za promene demografske slike, odnosno očuvanje leskovačkog i srpskog sela. Ova manifestacija doprinosi popularizaciji poljoprivrede kao što to čine i Dani višnje, Dani jagode, kruške, paprike... Ali ova nam je najdraža, jer najduže traje. Za održavanje poljoprivrede, ove značajne grane privrede, potrebne su investicije i podrška kako bi „krvna slika“ na agrarnom polju bila što bolja. Subvencije koje dajemo poljoprivrednim proizvođačima povećavamo iz godine u godinu. U tekućoj iz gradske kase za te namene opredelili smo 30 miliona dinara, dok smo ukupno za oblast poljoprivrede izdvojili 90 miliona dinara, a za 2020. planiramo preko 100 miliona za ovu oblast” – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Dobrodošlicu na manifestaciju poželeo je direktor Doma kulture u Pečenjevcu, Miroslav Stanojević.

„Dobro došli u Pečenjevce, u selo kojem je Kulturno prosvetna zajednica Srbije pre mesec dana dodelila priznanje za najuspešnije selo u Srbiji u konkurenciji sela do 2000 stanovnika. Zbog toga i zbog ovogodišnje „Krompirijade“ želim da se zahvalim lokalnoj samoupravi i gradonačelniku koji je sa nama od prve godine održavanja ove manifestacije. Želim svima da se lepo provedete kod nas i da ponesete prijatan utisak“ – rekao je Stanojević.

Manifestaciju je pratio prigodan kulturno-umetnički program na kojem su učestvovala deca koja pohađaju sekcije Doma kulture u Pečenjevcu i podeljene su nagrade poljoprivrednicima koji su pobedili na kvizu znanja i onima čije je ime izvučeno nasumičnim odabirom.

Komentara: 0


#   Leskovac   Pečenjevce   Krompirijada
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima