Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Toplana: Subvencije za korisnike koji žive u energetski neefikasnim objektima

rssBookmark and Share

Niš 29.10.2020. Južna Srbija Info

"I ove kao i prethodnih godina subvencionisaćemo korisnike koji žive u energetski neefikasnim objektima i imaju specifičnu potrošnju veću od 120 odsto. Tom merom štitimo korisnike iz ovakvih zgrada, koji su najviše osetili prelazak na tarifni sistem naplate potrošnje”, ističe direktor Predrag Milačić.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info
 • ‘’Gradska toplana’’ će i ove grejne sezone korisnicima koji troše više od 120 odsto energije, odnosno više od 20 odsto od izračunatog gradskog proseka, varijabilni deo računa obračunavati do granične vrednosti od 120 odsto.    
           
  Ovakav sistem naplate biće primenjivan sve dok se ne dođe do trajnog rešenja za smanjivanje potrošnje, koje će se ostvariti na dva načina. Prvo, Toplana treba da završi rekonstrukciju starih podstanica, koje stvaraju gubitke na toplovodnoj mreži. Podaci Toplane pokazuju da trenutno 63 podstanice, odnosno stotinak zgrada, imaju iznadprosečnu potrošnju. 
 •  
 • Druga ideja je da se osnuje fond za podršku stanarima radi saniranja stambenih zgrada poboljšanjem toplotne izolacije objekata, kako bi postale energetski efikasne, u čemu bi osim sredstava Grada, prema ovom predlogu, trebalo konkurisati i za republička i sredstva od različitih, pa i međunarodnih organizacija i fondova. Ideja je da se stanarima na ovaj način omogući da podignu kredite za adaptaciju stambenih zgrada, a da te kredite vraćaju “iz razlike” u mesečnoj potrošnji, koja bi bila smanjena posle obavljenih radova na toplotnoj izolaciji.   

Kredit

 • ‘’Gradska toplana’’ uzeće kradit od 250 miliona dinara za plaćanje energenata dobavljaču i još 50 miliona dinara na osnovu dozvoljenog minusa, kaže Predrag Milačić, direktor Gradske toplane. On dodaje da se radi o praksi koja se primenjuje godinama jer ne postoji drugi način da se isplati gas dobavljačima, a do ovog raskoraka dolazi zbog toga što se rokovi plaćanja energenata ne podudaraju sa rokovima naplate usluga građanima.
             
 • “Osnovni razlog za uzimanje kredita za tekuću likvidnost je nepoklapanje valuta za preuzimanje prirodnog gasa od našeg dobavljača Jugorosgasa i računa koji korisnici plaćaju na 12 meseci za daljinsko grejanje. Podizanjem kredita mi ćemo u potpunosti izmiriti dug iz prethodne grejne sezone, pre nego što stignu prvi računi korisnicima za tekuću sezonu’’- kaže Milačić.
               
 • Kada je radi o korišćenju dozvoljenog minusa po tekućim računima, Toplana ne koristi u kontinuitetu dozvoljni minus. 
                ‘
 • ’Trenutna zaduženost je ispod četvrtine od ukupnog iznosa od 50 miliona, odnosno desetak miliona dinara”, kaže Milačić i dodaje da jemstvo za kredit namenjen tekućoj likvidnosti, odnosno plaćanju energenata daje “Objedinjena naplata” sa čim su se saglasili i gradski većnici.

Komentara: 1


#   Niš   subvencije   Gradska toplana JKP   krediti   daljinsko grejanje   Predrag Milačić
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-)

  Drakče-Tormak, 30.10.2020.:
  ,,Podizanjem kredita mi ćemo u potpunosti izmiriti dug iz prethodne grejne sezone..."
  Podizanjem duga izmiriće dug. Bravo, tako rade vajni ek. ,,eksperti". Naš narod oma za to dobru izreku ,,Iz šuplje, u prazno". Smanjite neproduktivne admin., ukinite stranačke članove upravnog odbora, smanjite troškove kroz nepotrebne putne troškove, lične dohodke,...vozni park,....


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima