Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Trese se svetsko tržište nafte, Norvežani se povlače iz proizvodnje fosilnih goriva

rssBookmark and Share

19.11.2017. Aleksandar Gvozden

Norveški suvereni imovinski fond, koji važi za najveći u svetu, namerava da povuče svoje investicije iz kompanija koje se bave proizvodnjom nafte i gasa.

Trese se svetsko tržište nafte, Norvežani se povlače iz proizvodnje fosilnih goriva

Ovaj norveški fond je upravo i stekao bogatstvo na eksploataciji nafte, a uvećao ga pametnim investiranjem u energetiku širom sveta.

Međutim, prošle godine je iz ovog fonda najavljeno povlačenje iz prljavih kompanija, to jest onij koje se bave proizvodnjom uglja.

Pre par godina, sa padom cena nafte, došlo je do problema u budžetu Norveške, pa se javila potreba da se ove rupe zakrpe sredstvima fonda.

Ni takve mere nisu uzdrmale taj fond, koji je u tom momentu imao više od 800 milijardi dolara. Septembra ove godine ukupna vrednost fonda je narasla na preko 1000 milijardi dolara, a zahvalnost tome duguje rastu cena akcija, kao i jačanju evra.

Sa druge strane kompanije koje proizvode naftu su u velikim problemima.

Britanska konsultantska kuća „Wood Mackenzie“ u svojoj analizi procenjuje da će britanski naftni giganti morati da smanje troškove za 37 odsto kako bi zadržali svoje dugove na trenutnom nivou.

Iako se ne zna pravi razlog povlačenje norveškog fonda iz ovih kompanija, pretpostavlja se da je uzrok tome i poremećaj na tržištu nafte, ali ekološka svest Norvežana. Ovu odluku treba da podrži Centralna banka, kao i Ministarstvo finansija Norveške.

Budući da je udeo norveškog fonda znatan u ovim kompanijama, pitanje je kako će se one izboriti sa novonastalom situacijom.

Podsetimo da je već oformljena i svetska alijansa protiv uglja, koja ima sev više pristalica . Doduše, nju nisu podržali najveći proizvođači, ujedno i potrošači, kao što su SAD, Nemačka i Poljska.

Ali, sve u svemu, tržištu fosilnih goriva, u doglednoj budućnosti, pišu se crni dani.

gvozden.info

Komentara: 2


#   ekologija   Ministarstvo finansija   Norveška   nafta   analize   ekonomija   Aleksandar Gvozden
@agvozden @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-)

  Energetska efikasnost, 02.06.2018.:
  Kad imas hiljadu milijardi za investiranje. I kad imaš nekorumpirane pametne ljude tamo gde treba. To se zove druga civilizacija. Zato se mi zovemo Balkan.
  Za naše edukovane kadrovkse lidere azbuka odakle da počnu sa izučavanjem o energetski efikasnoj državi: https://pvcstolarija.blogspot.com/2018/04/neke-ne-tako-ocigledne-koristi-nove.html

 • (+1) (-)

  Unirent, 03.06.2018.:
  NIje samo hiljadu milijardi u pitanju. Ljudi imaju plan i drže se svog plana. Norveškadobija skoro 100% el energije iz obnovljivih izvora. A ima naftu. I uvodi elektro automobile, o energetski efikasnoj stolariji da ne pričamo, to su uradili pre više decenija. Gde smo mi? Nigde, mi još nemamo plan, i teško da se taj plan nekada donese, pa tek onda da razmišljamo o implmentaciji, nama ni 2 hilade milijardi ne može pomoći. Za početak bi možda trebalo sve rant a car kompanije zadužiti da imaju neki procenat elektro automobila u svom voznom parku. Isto i javni prevoz, da s eforsira šinski transport, metro itd....


[ Dodaj komentar ]