Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Troškovi za dobijanje građevinskih dozvola u Srbiji najviši su u regionu

rssBookmark and Share

Makedonija 29.10.2013. Autor: Beta

Troškovi za dobijanje građevinskih dozvola u Srbiji najviši su u regionu Evrope i Centralne Azije, izjavila je danas analitičarka Svetske banke u odseku za razvoj privatnog i finansijskog sektora Irina Bilocerkivska.

Troškovi za dobijanje građevinskih dozvola u Srbiji najviši su u regionu

Bilocerkivska je povodom objavljivanja Izveštaja o uslovima poslovanja za 2014. godinu (Doing Business) navela da je "usko grlo" u Srbiji vreme potrebno za dobijanje građevinskih dozvola i trošak tih aktivnosti. "Vreme koje preduzetnici moraju da izdvoje za građevinske dozvole je iznad evropskog proseka. Preduzetniku u Srbiji je potrebno 269 dana da dobije građevinske dozvole, a u Gruziji i Ukrajini 73 dana", navela je ona.

Prema njenim rečima, Makedonija je ove godine u izveštaju označena kao dobar primer reformi u oblasti građevinskih dozvola, nakon što je skratila vreme za registrovanje nove zgrade i ovlastila lokalne vlasti da registruju zgradu u ime vlasnika.

Srbija je u ovogodišnjem Izveštaju o uslovima poslovanja zabeležila pad od sedam mesta, na 93. poziciju pošto nije sprovela nijednu reformu. Pogoršanju pozicije Srbije takođe su doprineli "negativni trendovi u plaćanju poreza", kao što je podizanje korporativnog poreza, ukazala je Bilocerkivska. Ona je, takođe, naglasila da je "pozicija relativna i da su druge zemlje širom sveta više napredovale i sprovele važne reforme". "Neke zemlje su sprovele i do osam reformi. Budući da druge zemlje brzo napreduju, a reforme u Srbiji kasne, to se negativno odrazilo na rang Srbije", rekla je analitičarka Svetske banke.

Ona je navela da je Kosovo ove godine među ekonomijama koje su najviše napredovale u 2012/2013 nakon što je pojednostavilo procedure za započinjanje biznisa, dobijanje građevinskih dozvola i registraciju imovine. Prema njenim rečima, u izveštaju je takođe istaknut pozitivan uticaj evropskih integracija na sprovođenje reformi. "Uočili smo veliki napredak zemalja koje su pristupile EU. Poljska je prošle godine bila najveći reformator, a sprovela je reforme i ove godine. Hrvatska je sprovela pet reformi ove godine", rekla je ona.

Na pitanje da li su regulatorne reforme luksuz samo bogatijih ekonomija, Bilocerkivska je navela da mnoge zemlje koje prolaze kroz finansijske potrese sprovode regulatorne reforme kako bi omogućile otvaranje novih radnih mesta. Kako je rekla, 90 zemalja u regionu Evrope i Centralne Azije sprovelo je 65 reformi u protekloj godini, dok je od 2009. najviše reformi sprovedeno u vezi sa započinjanjem biznisa. "Zbog tih napora, u ovom regionu se najlakše započinje posao, čak lakše nego u najbogatijim članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)", kazala je analitičarka Svetske banke Irina Bilocerkivska.

Komentara: 0


#   Makedonija
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}