Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bečki raj za kupoholičare – gde u šoping?

Bookmark and Share

08.02.2017. Nikola Stojanović

Jedna od stvari koje obraduje srpske turiste u Beču jeste ogromna ponuda artikala kao i brojna sezonska sniženja robe koja, ironično, bude jeftinija u odnosu na iste modele u Srbiji.

Bečki raj za kupoholičare – gde u šoping?

Ukoliko vas put nanese u austrijsku prestonicu, možete oprobati svoj kupoholičarski njuh u nekoj od sledećih destinacija, u zavisnosti od vaše platežne sposobnosti:

Staro jezgro – luksuzna roba

Ukoliko ste u potrazi za skupljom, markiranom i unikatnom robom, staro jezgro grada je mesto gde se nalazi najveći broj prodavnica luksuzne robe. Najpoznatije među njima su "Mariahilfer Straße", "Kärtner", "Gaben", "Kohlstrasse", "Landstrasse".

Mariahilfer Straße – ekvivalent ulici kneza Mihajla u Beogradu. U ovoj prometnoj ulici možete pronaći najveći izbor artikala, s obzirom da su tu smeštene gotovo sve značajnije robne kuće. Izbor robe je raznolik – odeća, koža, modni detalji, nameštaj, knjige, pribor za pisanje. Odmor od razgledanja možete pronaći u nekom od brojih kafića, gde se služi kafa izvrsnog kvaliteta i neodoljivi kolači.

Kärtner – počinje od Karlspratca i završava se kod Štefansdoma, najpoznatije bečke rimokatoličke katedrale. Na uglu hotela Saher i bečke Opere počinje pešačka zona, u kojoj se oseća mondenska atmosfera prestonice i kosmopolitski duh njenih stanovnika. Nakit, satovi, moda, muzički instrumenti, slatkiši, suveniri – samo su neki od proizvoda koje možete naći. Pored globalnih marki poput H&M, Mango, Zara, Forever 21 tu se nalazi i austrijska firma Steffl, koja prodaje dizajnirana robu i brendirane kozmetički proizvode. Ne treba smetnuti ni Ringstrassen Galerien i Peek und Cloppenburg. Pored kupovine, obratite pažnju i na palatu Esterhazi, u kojoj se nalazi kazino. Takođe, sladokusci će se obradovati brojnim prodavnicama sa Mocart kuglama, s obzirom da je Volfgang Amadeus preminuo 1791. baš u ovoj ulici.

Kohlstrasse – ukoliko od Štefansdorma krenete ulicom Gaben ka severozapadu, naići ćete na čuvenu ulicu Kohlstrasse, gde se nalazi najveći izbor luksuzne robe. U ovom ekstravagantnom šetalištu ćete naići na Burberry, Tiffany, Chopard, Cartier, Chanel, Ferragamo, Armani, Akris i Valentino. U produžetku ulice ćete naići na tzv. ,,Zlatni kvart’’, novu luksuznu šoping zonu, gde se mogu pronaći Prada, Saint Laurent, Louis Vitton, Miu Miu, Brioni, Mulberi, Roberto Cavalli i mnogi drugi. U Leiderleitner Home možete pronaći kućne aparate i lepe poklone.

Alternativa

Kupovina markirane i skupe garderobe često je nedostižna za mnoge turiste. U slučaju da imate ograničen budžet, možete se obreti u nekom od velikih tržnih centara (šoping molova) na rubovima grada, SCS, Donauzentrum, Gasometer, Millennium City, Wien Mitte, i Stadion Center.

Shopping City Süd (2334 Vösendorf Sud) – najveći bečki tržni centar, smešten je u južnom delu grada. Sa preko 330 prodavnica robe široke potrošnje (odeća, obuća, elektronika, kućni uređaji) i 70 restorana, nudi širok asortiman proizvoda i usluga i mesto gde se mogu pronaći mnogi artikli na sniženjima.

Donauzentrum (Wagramerstrasse 81) – otvoren 1975. u severnom Beču, preko Dunava. Površine 100.000 m², ima više od 150 radnji. Neki od brendova koji se mogu pronaći su H&M, Pinkie, Xanaka, Mango i mnogi drugi.

Ukoliko želite autentičnu kupovinu, uputite se na Naschmarkt, najveću buvlju pijacu u Beču, gde se mogu pronaći mnogi antikviteti i suveniri, koji oslikavaju dušu grada.
Imajte u vidu da stanovnici Srbije ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a (20%) ukoliko kupe robu u vrednosti od minimum 75 EUR. Od prodavca tražite taks-free formular, koji ćete zajedno sa fakturom, priložiti na aerodromu ili graničnom prelazu.
Kupovina ili ne, Beč je sam po sebi dovoljan razlog za obilazak. Ukoliko ne putujete svojim kolima, imate na raspolaganju redovne autobuske linije, kombi prevoz do Beča od Beograda i avio kompanije.


#   tržni centar   Beč   kupovina   pešačka zona
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima