Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bruka i sramota: Delili ženama cveće i molili za glasove

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.03.2014.

Političari naizgled jednostavnim i bezazlenim metaforama manipulišu osećanjima građana, neprimetno usmeravajući njihovo mišljenje.

Bruka i sramota: Delili ženama cveće i molili za glasove

U tom smislu, najefektnije su jednostavne metafore koje izazivaju snažan emocionalni naboj kod slušalaca, jer omogućuju isticanje onoga što je poželjno za političare, ignorišući aspekte problema koji im ne idu u prilog, kažu politički analitičari sa kojima smo razgovarali.

Na predizbornoj konvenciji Srpske napredne stranke u Nišu, Aleksandar Vučić je upotrebio dve osnovne pojmovne metafore: „ekonomska kriza je bolest” i „srpska ekonomija je bolesnik”.

Predstavnici opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije (URS) u Prokuplju, setili su se pripadnica lepšeg i nežnijeg pola akcijom darivanja jabuke, građankama u centru tog grada.

I dok su u Prokuplju ženama delili jabuke i usput ih molili i ubeđivali da glasaju baš za njih, omladina Srpske napredne stranke u Kuršumliji je damama za 8. mart delila cveće i, uzgred ih uz osmeh, ubeđivala da glasaju za njih.

Ako ste mislili da je tu kraj bahatih političkih stranaka kojima je jedini cilj u ovim akcijama bio, ne da obraduju svoje sugrađanke za 8. mart međunarodni dan žena, već da primole koji glas više prevarili ste se, jer je i predsednica Opštinskog odbora DS u Kuršumliji i kandidatkinja za narodnu poslanicu Vesna Jakovljević delila cveće, ali i flajere u centru Kuršumlije zajedno sa članicom predsedništva DS Aleksandrom Jerkov.

Inače, sugrađanke sa kojima smo razgovarali svesne su o čemu je reč i koja je namera darivanja, pa im, kako ističu, i ne pada na pamet da glasaju za takve stranke. Sa druge strane, što je dan izbora sve bliži stranke ne biraju sredstva i način da dođu do kojeg glasa više, pa su tako predstavnici opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije (URS) u Prokuplju na svojoj stranici na društvenoj mreži postavili niz uvredljivih fotografija lidera ozbiljnih konkurentnih stranaka, koje vređaju, omalovažavaju i pljuju zared dobijanja kog glasa više, očigledno uopšte nesvesni činjenice da time samo gube, ukoliko, ako je sudeći prema komentarima građana ispod takvih slika, i imaju šta da izgube.

 


#   Prokuplje   Kuršumlija   DS   SNS   URS   Aleksandar Vučić   Aleksandra Jerkov   izbori   Vesna Jakovljević   izbori 2014   Dan žena   8. mart
@demokrate @sns_srbija @regionisrbije @avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima