Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građani Medijane očekuju mnogo više od svoje opštine realno za život, ne samo događaje i projekte "kratkog daha"

rssBookmark and Share

Niš 27.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

U nedostatku realne izvršne vlasti bez svog budžeta koji zavisi od Grada, "najveća" kako sebe vole da nazovaju, Gradska opština Medijana u Nišu već niz godina sprovodi projekte koje redovno plasiraju lokalnim medijima kao uspešne, što je ništa drugo nego nedostatak ideja i nesagledavanje realnih potreba stanovnika te centralne niške opštine.

Građani Medijane očekuju mnogo više od svoje opštine realno za život, ne samo događaje i projekte "kratkog daha"

U nizu primera, zadnji je ustupanje dečjih kolica za trojke na korišćenje porodici iz Brusa koja je prethodno koristila jedna niška porodica. 

Ova realno human i ne bi bio loš potez, ali zasigurno i u samom gradu Nišu, odnosno u Medijani postoji još porodica sa troje male dece. 

Populistička medijska poltika GO Medijana pada u na ispitu upravo na ovom primeru, jer su prema pravilima sva socijalna davanja i razni projekti (fizička i pravna lica), ograničeni prebivalištem na teritoriji centralne niške opštine. Praktično niko ko nije stanovnik te opštine ne može da bude korisnik pomoći, ili kandidat na nekom od projekata.

Ovo nije jedini primer. Čitaocu lokalnih vesti prosto dođe da se "zaplače", kolko se iz opštine napinju da održe status "nečega", a to nešto su brojni skupovi uvek pažljivo i emotivno vezani za posebne grupe građana, naročito mlade i penzonere.

Deca u Svetosavskom parku…, igranje šaha sa penzionerima i slično. . .Svako jednostavnim klikom na sajt opštine može da pročita vesti i aktuelna dešavanja i ne treba mnogio pameti da bi se shvatilo da osnovene suštine nema, već samo po onoj aktuelnoj "samo da prođe mandat, a ne bilo loše i drugi".

Pored Komisije "Sveta Petka", jedan od iskreno realnih i dobrih, ali ne i dovoljno transparetnih projekata, a radi se o finansiranju vantelesne oplodnje bračnih parova na teritoriji opštine, sve ostalo praktičo ima brzu prolaznu vrednost i vrti se u krug. Naravno tu su i razni koncerti i zabve, doček pravoslvne Nove godine uz obaveznu naznaku "besplatno". 

Nedostak pravih ideja i često društveno neopravdano trošenje novca građana Medijane, dovodi u sumnju postojanje gradskih opština u Nišu. . To je jedna vrlo zamršena situacija i došlo je vreme da Skupština grada Niša uz saradnju Ministarstav državne i lokalne samouprave dobro preispita, da li su niške opštine ..opštine lokalne samouprave, ili mesne zajednice zarobljene u rukama rukovodstva i njihovih političkih ambicija..

Moguće je da imaju i dobru nameru, ima tu i vrednih ljudi, posvećenih svom radu u službi građana, ali nedostatak "sluha" i praktična nemogućnost ih vraća na nivo mesne zajednice.

Narvno, ima i dobrih i korisnih radnji u drugim niškim opštinama, gde se vidi trud rukovodstva, pre svega ono što je i suštinski najbitnije u komunalnim problemima, ako ništa drugo onda dobro posredovanje sa Gradom i javnim preduzećima, radi potrebe stanovnika.

Tekst je pisan uz molbu i sugestiju građana GO Medijana.

Vesti i događaje u niškoj GO Medijana, možete pročitati na sajtu te opštine i sami doneti zaključak.

https://medijana.rs/

 


#   Niš   Medijana gradska opština   Skupština grada Niša
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima