Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako da izaberete prave igračke za edukaciju beba?

rssBookmark and Share

16.08.2013. Jelena Ciplic

Bebi su potrebni podstreći za intelektualni razvoj. Od vitalnog značaja su prvi meseci jer je to vreme kada bebe treba da iskuse nove osete da bi razvile mozak i neurološki sistem. Igračke za edukaciju beba pružaju brojne stimulacije za njihov razvoj. Ove igračke bebama mogu da pomognu da upoznaju uzbudljivi svet koji ih okružuje.

Kako da izaberete prave igračke za edukaciju beba?

Danas postoji širok izbor igračaka za edukaciju beba. Često je na etiketi označeno za koji uzrast su namenjene od strane proizvođača, pa ćete znati koje igračke odgovaraju vašoj bebi u određenom uzrastu. Igračke zabavljaju bebe i usrećuju ih dok im u isto vreme pomažu da se razviju i nauče nove stvari.

Igračke za bebe prilagođene različitim uzrastima

Većina igračaka za bebe ima oznaku za preporučeni uzrast bebe koja će da koristi igračku. Postoji nekoliko razloga za ovu preporuku uzrasta.

Jedan od važnih razloga za postavljane etikete za uzrast na igračku je bezbednost. Bebe i jako mala deca uglavnom stavljaju stvari u usta. Igračke koje imaju sitne delove nisu bezbedne za bebe zbog postojanja opasnosti davljenja. Kada kupujete igračku za vaše dete, obratite pažnju na preporuku uzrasta.

Drugi razlog iz koga su igračke označene po uzrastu je intelektualni razvoj. Većina igračaka je bila testirana da bi se videlo sa kolikom lakoćom deca različitog uzrasta rukuju njima. Ako bebi date igračku koja je prikladna za njen uzrast, ona će uživati u igri i igračka će da pomogne u stimulaciji mozga i razvoju motornih veština. Vaša beba će da se zabavlja učeći. Ako bebi date igračku namenjenu za stariji uzrast ona će samo da je iznervira. Ako je igračka namenjena za stariji uzrast stavite je po strani dok beba dovoljno ne odraste.

Kako igračke za edukaciju beba razvijaju veštine?

Toliko stvari koje se za odrasle podrazumevaju same po sebi su strane, nove i fascinirajuće za bebe. Pokretne igračke i muzičke kutije su dobre za jednomesečne bebe. Pokretne igračke ohrabruju bebu da pogledom prati predmet. Slušanje muzike stimuliše bebin sluh i ohrabruje je da sluša.

Kako beba raste, igračke za edukaciju beba će da dalje razvijaju njene mentalne i motorne veštine. Zvečke i kocke će da pomognu bebi da nauči kako da uhvati predmete. Male teretane za aktivnost će da ohrabre bebu da šutira i udara o predmete. Ove igračke će da pomognu bebi da razume odnos uzroka i posledice. Igračke različitih tekstura, koje proizvode različite zvuke i aktivnosti će da izoštre njene motorne i kognitivne veštine.

Nastavite da dajete vašoj bebi igračke za edukaciju u toku njenog odrastanja. Bebe obožavaju da gomilaju i raspoređuju igračke. Takođe uživaju da stavljaju manje predmete u veće, a zatim da ih izbace van. Električne igračke koje proizvode različite zvuke i koje imaju svetlosne signale su takođe zabavne. Isto važi i za igračke životinja koje pričaju i igračke koje mogu da guraju ili vuku.

Nemojte da zaboravite najbolju igračku za edukaciju – knjigu. Svakodnevno čitajte vašoj bebi. Ovo će da podstakne njen intelektualni razvoj povećavajući raspon njene pažnje i pospešujući njen vokabular. Čitanje bebi će takođe da razvije njene jezičke veštine. Kartonske knjige su najbolje za male bebe jer one mogu da izdrže nezgrapno rukovanje i žvakanje vašeg mališana.

Bebe uče kroz igru. Obezbedite igračke za edukaciju vašoj bebi i posmatrajte kako ona razvija nove veštine i uči o svetu koji je okružuje.

Slika preuzeta sa: trudnocainfo.com


#   bebe  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima