Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

KOLUMNA: TV kontejneri Srbije

rssBookmark and Share

21.07.2012. Kolumnista : Ivana Bisić |

Čak i smeće ima svoju podelu. Televizija ne. Sve je jedna velika deponija.

KOLUMNA: TV kontejneri Srbije

Plašite me.

Plaši me maloumnost, fanatizam i nedostatak logike koji vi svaki dan gutate kroz vaše, više ne tako male, ekrane. TV manipulacija, kao jedan od najvećih vidova plasiranja neistina, sve više je bazirana na zabadanje nosa u tuđe, izmišljene, živote, dok je izostajanje pravih i potrebnih informacija sve učestalije. Žalosno je što široke narodne mase biraju da budu zabavljane od strane kojekakvih jednoćelijskih organizama koji svoje fazone traže na Google-u a potom laju na svakog ko ih provali u tom postupku. Žalosno je, dalje, što jednu od najplastičnijih spodoba ove jadne Srbije gleda milion ljudi, dok se ona piskavo, polugola, koprca u nedostatku gramatike i svog IQ-a, pa zatim ti isti ljudi, podeljeni u frustrirane i oduševljene, nastavljaju da diskutuju o tome do sledećeg ispada majke prirode na televiziji.

Turska serija, koja za 40 minuta trajanja sadrži 25 minuta reklama, i veoma malu količinu konkretnih dešavanja. Posle, svuda po internetu čitam kako je neki tamo Sulejman frajer. Čemu?

Na drugom je neki podbuli političar, crven u licu od alkohola, istrajan u objašnjavanju svoje kampanje i želji da se pokaže u najboljem svetlu iako studio nije odvojio baš neku veliku svotu novca za rasvetu.

Pa onda kanal odvojen za puštanje srceparajućih balada onog što ima sve iste pesme, kreirane od strane gospođe Svepišuće u napadu novčane depresije. U dnu ekrana ona SMS otimačina od simboličnih 50din + PDV kako bi ste saznali da li vam je dečko/devojka srodna duša. Pitam se, koliko njih je zaista raskinulo kada im je izašlo 3%?

Zatim, neki besmislen kviz sa istim krugom takmičara koji su se već razvili u omanji geto. Gomila filmova iz 90-ih, želje, čestitke i pozdravi, voditeljke koje kruže po svim televizijama i na svakoj dobiju autorsku emisiju. Sve ide lajv, od pre dve nedelje, na plej bek se samo peva.

(dramska pauza) MEČ NOVAKA ĐOKOVIĆA.

Za komentarisanje informativnog programa (prim. VESTI) nemam dovoljno širok vokabular psovki i uvreda. Ni jedna televizija se nije udostojila da objavi da je jednoj devojci potrebna nova jetra, već je bilo zanimljivije emitovatii predsednika koji, u poseti nekom selu, mazi kravu. Svi imaju svoju priču, i svi su u pravu.

Neki od nas su odrasli uz crtani u 7 i 15h, Slagalicu i Dnevnik, u vreme kada je to imalo smisla. Sada, deca svakodnevno bivaju zatrpana raznim smećem koje ih usmerava ka praznom i nikako samostalnom životu, punom predrasuda, loših referentnih sistema i klimavih ciljeva.

Amerikanci su to lepo podelili po IQ sistemu – do 75 MTV, od 75 do 85 Travel and Living, 85 do 100 Fox(no)Life, a ovi preko 100 već imaju tu moć da ugase televizor.

A vi, Srbi, nebeski narode, kada ste poslednji put merili vaš IQ?


#   televizija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima