Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Maske su najzahvalnije sredstvo za negu lica

rssBookmark and Share

30.07.2013. Jelena Čiplić

Maske su neophodne za negu lica i, za razliku od drugih postupaka, dejstvo stavljanja maski je mnogostruko. Maske čiste, osvežavaju i zatežu kožu; uspostavljaju ravnotežu vlažnosti, pa i kiselosti, i podstiču cirkulaciju. Neke od njih stežu pore ili smiruju nadraženu kožu. Biraju se prema tipu kože, godinama starosti ili nekom trenutnom stanju kože. Maske su koje želimo da eliminišemo najzahvalnije

Maske su najzahvalnije sredstvo za negu lica

Maske su najzahvalnije sredstvo za negu lica, jer se njihovo dejstvo odmah i oseti i vidi. Danas ko
zmetička industrija nudi širok izbor maski različitih namena i sastava, pa je prilikom njihovog korišćenja neophodno dobro proučiti uputstva i postupiti u skladu sa njima.

Maske u kremu, pored supstanci koje koži daju masnoću i vlažnost, sadrže i druge neophodne sastojke kao što su vitamini Ai E, kolagen, elastin ili specijalna ulja. Maske za osetljivu kožu sadrže i sastojke koji deluju umirujuće kao što su kamilica i azulen.

Maske se, po pravilu, ne stavljaju na predeo oko očiju i usta, izuzev specijalnih hranljivih maski u kremu, koje su posebno formulisane za ove osetljive delove kože.

Maska se priprema neposredno pre primene i nikad ne ostavlja da ođstoji.

Dejstvo maske se pojačava ako se lice prethodno izmasira.

Danas se, međutim, sve više upotrebljavaju maske od voća, povrća i drugih prirodnih sastojaka od kojih su neke bile poznate još u starom veku. Prednost ovakvnih maski je u tome što su jeftinije od kupovnih, jednostavne za pripremu i što se, bez obzira na godišnja doba, uvek mogu nabaviti potrebni sastojci za barem neku od njih.

Maske se uvek stavljaju na temeljno očišćenu kožu. Zbog mogućnosti alergije potrebno je da se maska isproba nanošenjem tankog sloja na unutrašnju stranu ručnog zgloba. Ukoliko se na koži pokažu bilo kakve promene, crvenilo, osip ili peckanje, masku ne treba koristiti za lice. Maske se pripremaju tako što se potrebni sastojci očiste, operu, izgnječe ili narendaju, tako da se dobije kašasta masa. Ovakvu masu bi trebalo pripremati u porcelanskoj posudi, jer je sigumo da ona ne oksidiše. Maska se priprema neposredno pre primene i nikad se ne ostavlja da odstoji. Nanosi se izdašno i ravnomerno, ali nikad na kožu oko očiju i usana. Na licu se drži od 10 do 20 minuta, u zavisnosti od vrste. Za to vreme neophodno je da mirujete i budete opušteni, najbolje u ležećem položaju, s uzdignutim nogama. Preporučljivo je da, dok je maska na licu, oči pokrijete tamponima namočenim u kamilicu. Povoljno dejstvo kamilice biće još veće ako ove tampone pokrijete suvim komadićima vate kako bi zadržali toplotu. Za to vreme nemojte govoriti.

Maska se skida mlakom vodom, čajem od kamilice ili mineralnom vodom. Dejstvo maske se pojačava ako se lice prethodno izmasira i na njega stavi topli vlažan peškir.

Maske se stavljaju jedanput nedeljno, a ako se odlučimo za onu uz pomoć koje želimo da postignemo specijalni efekat, možemo je upotrebljavati u serijama. Npr. izrazito umomu kožu treba podvrgnuti pravoj kuri s maskama, odnosno stavljati ih dva do tri puta nedeljno tokom tri do četiri nedelje. Tonizirajuće voćne maske mogu se koristiti i svaki drugi dan, ako se uverimo da prijaju koži.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima