Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Маске су најзахвалније средство за негу лица

rssBookmark and Share

30.07.2013. Jelena Čiplić

Маске су неопходне за негу лица и, за разлику од других поступака, дејство стављања маски је многоструко. Маске чисте, освежавају и затежу кожу; успостављају равнотежу влажности, па и киселости, и подстичу циркулацију. Неке од њих стежу поре или смирују надражену кожу. Бирају се према типу коже, годинама старости или неком тренутном стању коже. Маске су које желимо да елиминишемо најзахвалније

Маске су најзахвалније средство за негу лица

Маске су најзахвалније средство за негу лица, јер се њихово дејство одмах и осети и види. Данас ко
зметичка индустрија нуди широк избор маски различитих намена и састава, па је приликом њиховог коришћења неопходно добро проучити упутства и поступити у складу са њима.

Маске у крему, поред супстанци које кожи дају масноћу и влажност, садрже и друге неопходне састојке као што су витамини Аи Е, колаген, еластин или специјална уља. Маске за осетљиву кожу садрже и састојке који делују умирујуће као што су камилица и азулен.

Маске се, по правилу, не стављају на предео око очију и уста, изузев специјалних хранљивих маски у крему, које су посебно формулисане за ове осетљиве делове коже.

Маска се припрема непосредно пре примене и никад не оставља да ођстоји.

Дејство маске се појачава ако се лице претходно измасира.

Данас се, међутим, све више употребљавају маске од воћа, поврћа и других природних састојака од којих су неке биле познате још у старом веку. Предност оваквних маски је у томе што су јефтиније од куповних, једноставне за припрему и што се, без обзира на годишња доба, увек могу набавити потребни састојци за барем неку од њих.

Маске се увек стављају на темељно очишћену кожу. Због могућности алергије потребно је да се маска испроба наношењем танког слоја на унутрашњу страну ручног зглоба. Уколико се на кожи покажу било какве промене, црвенило, осип или пецкање, маску не треба користити за лице. Маске се припремају тако што се потребни састојци очисте, оперу, изгњече или нарендају, тако да се добије кашаста маса. Овакву масу би требало припремати у порцеланској посуди, јер је сигумо да она не оксидише. Маска се припрема непосредно пре примене и никад се не оставља да одстоји. Наноси се издашно и равномерно, али никад на кожу око очију и усана. На лицу се држи од 10 до 20 минута, у зависности од врсте. За то време неопходно је да мирујете и будете опуштени, најбоље у лежећем положају, с уздигнутим ногама. Препоручљиво је да, док је маска на лицу, очи покријете тампонима намоченим у камилицу. Повољно дејство камилице биће још веће ако ове тампоне покријете сувим комадићима вате како би задржали топлоту. За то време немојте говорити.

Маска се скида млаком водом, чајем од камилице или минералном водом. Дејство маске се појачава ако се лице претходно измасира и на њега стави топли влажан пешкир.

Маске се стављају једанпут недељно, а ако се одлучимо за ону уз помоћ које желимо да постигнемо специјални ефекат, можемо је употребљавати у серијама. Нпр. изразито умому кожу треба подвргнути правој кури с маскама, односно стављати их два до три пута недељно током три до четири недеље. Тонизирајуће воћне маске могу се користити и сваки други дан, ако се уверимо да пријају кожи.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима