Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto bi Hrvati gađali Niš balističkim raketama?

rssBookmark and Share

Priština 29.10.2015. Miroslav Lazanski

Hrvatski mediji danima su raspravljali o tome kako će Pentagon darovati Zagrebu 16 višecevnih bacača raketa kalibra 240 milimetara, plus nekoliko lansera balističkih raketa dometa do 300 kilometara.
„Taman do Niša”, spekulisali su hrvatski mediji.

Zašto bi Hrvati gađali Niš balističkim raketama?

I tako je to trajalo danima, sve dok Aleksandar Vučić nije izjavio da će Srbija voditi računa ko u komšiluku ima balističke rakete i da će Srbija u tom kontekstu preduzeti sve mere radi odbrane svoje državne teritorije. Premijer Vučić, zbog političke korektnosti, nije odmah imenovao i potencijalne vlasnike i korisnike balističkih raketa, ali je spomenuo i američke helikoptere tipa „kjova”. Kako hrvatski mediji javljaju da će Hrvatska svoje helikoptere ruske proizvodnje „Mi-171” dati Ukrajini, a zauzvrat od Amerikanaca dobiti jurišne helikoptere „kjova”, jasno je na koga je premijer mislio kada je pre nekoliko dana govorio o naoružavanju nekih. Uostalom, u Moskvi je juče naglasio da Srbija neće napadati Hrvatsku.

Ipak, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je na novinarska pitanja oko moguće prodaje ruskog oružja Srbiji odmah odgovorio da je Hrvatska članica NATO-a i da će NATO braniti Hrvatsku u svakom slučaju. Samo nije rekao od koga?

Dakle, prvo su hrvatski mediji mahali „balističkim raketama do Niša”, gde se, gle čuda, nalazi srpsko-ruski centar za vanredne situacije, dok bi pojam „balistička” raketa neki Srbi mogli da shvate i kao albanska raketa. Koja nas je izgleda baš i pogodila, pošto je Priština lepo izjavila da je Briselski sporazum u pogledu osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu, koji je Priština potpisala, uopšte ne obavezuje. I sve to samo dan nakon što je EU sa Prištinom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Zato nisam baš siguran koje su to hrvatske balističke rakete koje bi oni eventualno ispaljivali do Niša. I ko će im isporučiti te rakete? Mogu jedino Amerikanci. Onda da njih priupitamo zašto bi oni jednoj zemlji članici NATO-a, koja je praktično, sem Srbije, sa svih strana okružena državama NATO-a, Crnu Goru i BiH da ne računamo, dakle zašto bi Vašington isporučio Zagrebu balističke rakete? Da neće možda Hrvatska tim projektilima da gađa Ruse na Krimu, ili Ruse kod Staljingrada, odnosno Volgograda? Pa SAD i NATO nisu isporučili takve rakete nijednoj novoj članici NATO-a. I sada će da ih daju Hrvatskoj? „Za krepat od smijeha”, rekla bi bivša braća. Možda im isporuče i neku atomsku podmornicu. Predizborna kampanja u Hrvatskoj očito je puna „ložača” i mašte. A novine treba prodavati.

Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski

politika.rs


#   Aleksandar Vučić   Priština   NATO   Rusija   Hrvatska   RSHC Ruski humanitarni centar   Miroslav Lazanski   Centar za vanredne situacije
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima