Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Očišćeno Vlasinsko jezero, jedinstvena slika koju narušavaju neodgovorni posetioci (VIDEO)

rssBookmark and Share

Vlasinsko jezero 08.06.2020. RTS, Južna Srbija Info

Nedavno osnovano Udrženje građana "Čuvari Vlasine" zajedno sa Predelom izuzetnih odlika Vlasina, povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, organizovalo je prvu akciju. Okupili su se ljubitelji ovog područja od Niša do Vranja i za nekoliko sati očistili 8 kilometara priobalja. Njihova poruka je da smeću nije mesto u prirodi.

Foto: RTS
Foto: RTS

Opija Vlasinsko jezero planinskim vazduhom, mirisnom tišinom, neotkrivenim prostranstvom, bogatstvom darova, nestvarnim koloritom. Ko se jednom nadoji vlasinskom lepotom, bez nje teško diše. Odluka da se gradska vreva i asfalt zauvek napuste ovde se lako donosi. 

Najverniji Vlasini ceo ovaj prostor čuvaju kao svoje dvorište. Podjednako brinu i uživaju, ne shvatajući goste koji za sobom ostavljaju sve i svašta. Kad se kamp prikolice sklone i odu, ne ostaju samo kese, flaše i papiri. Nemanja je rastao uz ovu vodu,kaže, ovakva slika boli.

Nemanja Petković, student Zaštite životne sredine apeluje na posetioce da odvoje 5 minuta kako bi Vlasinsko jezero i generalno životna sredina i okolina bilo bolje mesto za sve nas. 

Nemarnosti i bahatosti nisu pošteđeni ni prirodni fenomeni. Deo Mobi Dika se odvojio, doplovio do obale i nažalost postao bliži čoveku. Tresetna ostrva, priobalje, samo jezero - ništa nije pošteđeno.

Udružio se ceo jug u želji da pomogne čuvarskoj službi PIO Vlasine. Olivera Milošević, predsednica Udruženja građana „Zeleni ključ" iz Niša, smatra da je čišćenje pre svega  pomoć Vlasini  da bude primamljivija i iskorišćenija od strane ljubitelja prirode, ali i poruka neodgovornima  da otpadu nije mesto na Vlasini.

Kako se ove godine očekuje  veliki broj turista, Novica Stanković, šef čuvrske službe PIO  Vlasina nada se da će da se pridržavaju pravila ponašanja u jednom zaštićenom prostoru u prirodi.

Mladost i ljubav prema čistoj, nedirnutoj prirodi čine čuda. Uz dobre poznavaoce ovog prostranstva, njih tridesetak  kročili su svuda. Lidija Arsić, predsednica Udruženja građana "Čuvari Vlasine" prezadovoljna je urađenim, ali pre svega zahvaljujući dobroj saradnji sa srodnim organizacijama i građanima.

A da umor ne savlada zadovovoljstvo urađenim, pobrinuo se majstor Vojkan

Druženje kreće uz pasulj i gulaš.

VIDEO: RTS

Komentara: 0


#   ekologija   Vlasinsko jezero   Udruženje Čuvari Vlasine
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima