Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oslikajte mural izuzetnim ženama Srbije - u Nišu mural Jovanke Bončić Katerinić

rssBookmark and Share

Niš 14.01.2022. Južna Srbija Info

U okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, Ambasada Holandije u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima Srbije poziva sve zainteresovane street art umetnike da učestvuju u izradi murala najznačajnijim ženama 20. i 21. veka.

Oslikajte mural izuzetnim ženama Srbije - u Nišu mural Jovanke Bončić Katerinić

Cilj projekta je odavanje priznanja izuzetnim ženama, upoznavanje mladih generacija sa heroinama i delima koje su ostavile svojim radom i delatnošću.

Projektom je obezbeđen materijal i honorar za umetnike. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural. Rok za prijavu je 30. januar 2022. godine, a izrada murala planiran je u februaru i martu.

Za prijavu je potrebno poslati si-vi na engleskom jeziku, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave treba slati na adresu nlmurali@gradbeograd.eu.

Organizatori projekta ohrabruju umetnike da se prijave za izradu murala u svom gradu.

U Nišu će biti oslikan mural Jovanke Bončić  Katerinić.

Jovanka Bončić Katerinić rođena je u Nišu 1887. godine, a umrla je u Beogradu 1966. godine. Prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.

Jovanka Bončić Katerinić je autor Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Njena dela su, na primer, čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači.

Jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, na kome je diplomirala, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime.

Komentara: 0


#   Niš   arhitekta   mural   Jovanka Bončić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima