Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rektor ne odgovora na inicijativu Južne Pruge

rssBookmark and Share

Novi Sad 15.02.2013. Dejan Đorđević

Građanska mreža - Južna Pruga, koja se zalaže za suštinsku decentralizaciju Srbije, uputila je niškom rektoru otvoreno pismo, kojim od Univerziteta u Nišu zahteva formiranje stručnog tima za praćenje procesa decentralizacije Srbije u cilju zaštite interesa građana jugoistoka Srbije .

Južna Pruga
Južna Pruga

Predstavnici Južne Pruge smatraju da Univerzitet u Nišu treba da preuzme lidersku  ulogu u procesima koji mogu imati ogroman uticaj na život građana ovog dela Srbije i pri tom smatraju da je decentralizacija upravo tema o kojoj se stručna javnost Niša odnosno juga Srbije mora  izjasniti.

Inicijativa je upućena sredinom januara 2013. godine,  neposredno pre nego što se od ministarke za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Srbije Verice Kalanović moglo čuti da će u toku 2013. godine biti donešena Strategija decentralizacije Srbije .Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić ni posle mesec dana od upućivanja nije odgovorio na ovu inicijativu

Tekst otvorenog pisma rektoru Univerziteta u Nišu objavljujemo u celosti:

Poštovani,

uvažavajući Vašu ličnu i posvećenost Univerziteta u Nišu intenzivnoj saradnji sa privrednim i društvenim subjektima na razvojnim programima od značaja za lokalnu zajednicu, ali i šire okruženje, a zbog potrebe da se građani ovog dela Srbije, ali i postojeće institucije, što aktivnije uključe u procese kojima će se ubrzati tempo razvoja jugoistoka Srbije, čiji je  univerzitetski Niš-prestonica, iznećemo u nastavku predlog kojim se upravo ka ovom cilju, po nama, trebaju aktivizirati  raspoloživi potencijali Niša  i jugoistočne Srbije:

Nacionalni savet za decentralizaciju Republike Srbije formiran je 26.03.2009. godine odlukom Vlade Republike Srbije. Sačinjen je od predstavnika civilnog i javnog sektora. Osnovni zadatak saveta bio je da pripremi predlog i utvrdi nacrt Strategije decentralizacije Srbije. Pored toga, istom odlukom formirana je Stručna radna grupa Nacionalnog saveta za decentralizaciju, kao stručna podrška savetu, kao i Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju zadužena za administrativne poslove Saveta.

Član Nacionalnog saveta za decentralizaciju sa ovog područja, kao predstavnik grada Niša bio je gradonačelnik Niša, dok su imenovani članovi stručne radne grupe sa ovog područja bili Mladen Jovanović (NVO Protekta) i Boško Ristić, narodni poslanik. Ostali članovi Stručne radne grupe Saveta su: prof. dr Marijana Pajvančić (Univerzitet u Novom Sadu),  prof. dr Snežana Đorđević (Univerzitet u Beogradu), prof. dr Stevan Šogorov (Univerzitet u Novom Sadu),  dr Miroslav Prokopijević (Institut za evropske studije, Beograd), prof. dr Jovan Komšić (Univerzitet u Novom Sadu), Aleksandar Popov (NVO Centar za regionalizam, Novi Sad).

 

Primetno je to da u Stručnoj grupi Saveta nije bilo predstavnika Univerziteta u Nišu.

Pomenuti Nacionalni savet od svog osnivanja održao je samo dve sednice i praktično je  dve godine bio u blokadi. Njegov rad bio je bojkotovan   upravo od  pojedinih njegovih  članova. Zbog toga je veći broj članova Stručne grupe Saveta napustio to telo, što je dovelo do toga da su pojedini članovi uz podršku NVO Centar za regionalizam  iz Novog Sada odlučili da ponude jedan alternativni predlog Strategije decentralizacije, koji bi mogao biti polazište za izradu zvanične startegije. U ovom radu učestvovali su Marijana Pajvančić, Snežana Đorđević, Stevan Šogorov, Irena Pejić, Miroslav Prokopijević, Jovan Komšić i Aleksandar Popov. Ovako nastali Predlog predviđa asimetričan model decentralizacije Srbije, formiranje novih regiona u Srbiji, koji ne bi imali jednak nivo nadležnosti već bi svaki od njih te nadležnosti razvijao u zavisnosti od kapaciteta kojima raspolaže.

Uzevši u obzir da ovakav sled okolnosti, s jedne,  nezvaničan predlog asimetričnog modela decentralizacije, s druge strane, kao i to da iz ovog dela Srbije nije bilo aktivnih ekspertskih predstavnika u izradi zvaničnog predloga Strategije decentralizacije, a  još manje sopstvenog predloga Strategije decentralizacije, smatramo neophodnim formiranje Stručnog radnog tima, sačinjenog od i predstavnika Univerziteta u Nišu i predstavnika civilnog sektora jugoistoka Srbije,  sa ciljem stručnog sagledavanja, praćenja i izrade nacrta Strategije decentralizacije Srbije.

Univerzitet u Nišu dobija priliku da  na ovaj način pokaže da zaista ima dovoljno potencijala, snage i stručnjaka da postane pokretač i privrednog i društvenog razvoja ovog regiona. Građani jugoistoka Srbije dobijaju priliku da saznaju stavove koji dolaze od stručnjaka iz ovog dela Srbije i Univerziteta u Nišu. Jer, ipak je i potreba za decentralizacijom nastala kao izraz pomanjkanja poverenja u centralne vlasti, te je logično očekivati da se poverenje i očekivanje građana usmerava ka onima koji su građanima bliži.

Niš i jugoistok Srbije dobijaju priliku da utvrde zajednički interes, plan i korake  do ostvarenja  suštinske decentralizacije, čime se šalje i jasna poruka da jugoistok Srbije raspolaže adekvatnim potencijalima, sposobnim za proširenje nadležnosti u upravljanju razvojem i odlučivanju.

Očekujemo od Vas da Univerzitet u Nišu odredi predstavnike, koji će kroz ovakav primer društveno odgovornog ponašanja uključiti Univerzitet u Nišu u aktuelna društvena dešavanja sa evidentno vrlo velikim  značajem po ovaj deo Srbije.

Dodatnu aktuelizaciju ovog pitanja nameće i najava Akcionog plana Vlade Srbije za ispunjavanje preporuka Evropske komisije, po kome se Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave obavezuje da do kraja godine budu imenovani novi članovi Saveta za decentralizaciju Republike Srbije i stvoreni uslovi za njegov rad.

Očekujemo od Univerziteta u Nišu da ne dozvoli da bude marginalizovan, već da preuzme na sebe vodeću ulogu i napokon počne da predstavlja mesto okupljanja i pokretanja, aktiviziranja i uključivanja svih raspoloživih potencijala jugoistoka Srbije, a sve u funkciji razvoja kako ovog dela Srbije, tako i čitave Srbije.

Predstavnike civilnog sektora u ovakvom timu odrediće organizacije civilnog društva upravo sa teritorije jugoistoka Srbije.

Od predstavnika lokalnih samouprava i narodnih poslanika jugoistoka Srbije očekujemo podršku  u radu ovakvog tela, uz mogućnost da se broj članova ovakvog tima uveća i  predstavnicima građana gradova i opština jugoistoka Srbije.

S` poštovanjem,

                                                                                     

                                                                                            kontakt@juznapruga.rs

                                                                                  Građanska mreža – JUŽNA PRUGA

Komentara: 3


#   Jugoistok   Boško Ristić   Novi Sad   Dragan Antić   Ana Đorđević   radna grupa   Univerzitet u Nišu   Mladen Jovanović   regionalni razvoj
@EDJugoistok @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Jugoslav, 19.02.2013.:
  Odlična ideja. Toliko zdrava da se pitam čiji su naši profesori.

 • (+0) (-0)

  sofija, 28.02.2013.:
  Profesori bi uvek trebali da budu na čelu svog naroda. Setite se samo profesora iz Kragujevca i Velikog školskog časa.

 • (+0) (-0)

  Profa, 07.05.2013.:
  Sve bitne odluke donose se u kabinetima ministara i na Vladi, a nas tamo nema, već nam ponekad zamažu oči sa nekom direktorskom foteljom u manje važnim institucijama.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima