Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležavanje 110. godina od osnivanja Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“

rssBookmark and Share

Prokuplje 02.10.2022. Južna Srbija Info

Sportskim danom pod nazivom „Junaci Gvozdenog puka“, danas je počeo program obeležavanja centralne državne manifestacije čiji je pokrovitelj Republika Srbija, a koja se održava povodom obeležavanja 110. godina od mobilizacije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, čuvenog Gvozdenog puka.

Obeležavanje 110. godina od osnivanja Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“

U spomen parku „Gvozdeni puk“ veliki broj učenika prokupačkih osnovnih i srednjih škola uzelo je učešće u sportskim takmičenjima i tako dalo veliki doprinos na samom početku ove manifestacije.

U ime Grada Prokuplja koji je organizator cele manifestacije prisutne sportiste i učenike prokupačkih osnovnih i srednjih škola pozdravio je i poželeo im puno uspeha u sportskim takmičenjima Dejan Tonić član gradskog veća Grada Prokuplja.

– Danas ovde kraj spomenika junacima Gvozdenog puka započinjemo svečanosti u čast velikog jubijela 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka. Ova svečanost održava se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Narednih dana naš grad Prokuplje biće centar dešavanja koja će obeležiti ovu godišnjicu i  dati doprinos u negovanju istorijskog sećanja na junake koji su nesebično jurišali za oslobođenje i odbranu svoje Srbije od 1912 do 1918. godine. Ovde ćemo se takmičiti  u njihovu čast i u skladu sa viteštvom ovih junaka i pokazaćemo da smo na njihovom putu. Dragi đaci, junaci gvozdenog puka su nam primer kako se nesebičo treba boriti, i žrtvovati za ciljeve. Ovde na sportskim borilištima i u školi vi ste predstavnici svojih predaka. Danas smo svi pobednici, jer smo stali pod barjakom gvozdenih junaka i idemo njihovim stazama pobede, rekao je Dejan Tonić.

Kod osnovnih škola prvo mesto u malom fudbalu pripalo je OŠ Tatko koja je bila najbolja i u skoku u dalj dok je u nadvlačenju konopaca pobedila OŠ Milić Rakić Mirko.

U konkurenciji srednjih škola prvo mesto osvojila je Tehnička škola koja je najviše pokazala i u skoku u dalj dok su se kod nadvlačenja konopca istakli učenici prokupačke Gimnazije.

Planinari kojih je bilo više od 50 učestvovali su na planinarskom pohodu na Vidojevicu „Putevima Gvozdenog puka“ dok je na takmičenju u brdskom trčanju najbolji bio Milan Bečejski iz Planinarskog kluba Toplica a učestovali su i trkači Mosora i Železničara iz Niša.

Pehare najboljima na sportskim borilištima uručili su članovi Organizacionog odbora za obeležavlje 110. godina od mobilizacije Gvozdenog puka Nebojša Radenković i Darko Žarić. Grad Prokuplje je  svim školam u znak zahvalnosti za učešće u sportskom nadmetanju poklonio fudbalske lopte, a kompanija Pionir-Hisar svojim proizvodima zasladila je ovaj sportski dan.

Program se nastavlja u ponedeljak, 3. oktobra u 11 sati, kvizom znanja iz istorije, koji će se oržati u Domu kulture u kojem će učestvovati 16 osnovnih i srednjih škola iz Topličkog okruga. Učenici će pokazati koliko znaju o čuvenom Gvozdenom puku, Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

 

Komentara: 0


#   Prokuplje   Gvozdeni puk   Toplički ustanak
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima