Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Vlasina 2018" - Zajednička vežba MUP-a Srbije i Bugarske

rssBookmark and Share

Vlasinsko jezero 23.09.2018. RTS, Južna Srbija Info

Na Vlasinskom jezeru vatrogasno-spasilačke jedinice iz Srbije i Bugarske održale su 21. septembra terensku vežbu "Vlasina 2018". To je deo Programa prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske. Operativci spasilačkih timova dobili su i opremu, vrednu 600.000 evra.

Foto: RTS
Foto: RTS

Simulacija eksplozije na turističkom brodiću, pomoć povređenima i evakuacija do kola hitne pomoći - vatrogasno-spasilačke jedinice prikazale su novu opremu za akcije na vodi.

"Ovo je oprema koja je nedostajala Pčinjskom i Jablaničkom okrugu, a to znači, da kada dođe do elementarne nepogode na bilo kojoj teritoriji, sa bugarske strane, kolege pomognu da se zaustavi dotok vode, a ako ne sprečimo dotok, timovi iz Vranja i Leskovca delovaće represivno", objašnjava Vedran Tašković, načelnik Štaba za vanredne situacije u Vranju.

Direktorat za zaštitu od požara iz Bugarske, oblast Pernika i Ćustendila, dobio je četiri bespilotne letelice i brane za sprečavanje izlivanja reka.

"Klimatske promene su takve da poslednjih 15 godina imamo povećanje nivoa reka. Sa kolegama iz Srbije radićemo zajedno, da sprečimo poplave", kaže Mario Kartulev, načelnik Sektora protivpožarne zaštite u Perniku.

Program prekogranične saradnje (IPA), kao vodeći partner, sprovodi MUP Srbije, Sektor za vanredne situacije, u saradnji sa MUP-om Bugarske.

"Unapredili smo naše kapacitete, naša znanja, treninge, ali smo pomogli i lokalnim strukturama koje učestvuju u vanrednim situacijama", kaže Bojan Kostić iz Sektora za vanredne situacije.

"U slučaju vanredne situacije, bilo kakave poplave, možemo reagovati na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkg okruga i pružiti međunarodnu pomoć Bugarskoj, tamo gde bude trebalo", objašnjava Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije.

Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga dobile su terenska vozila, čamce i individualnu opremu za vatrogasce.

Komentara: 0


#   MUP RS   Vlasinsko jezero   Jablanički okrug   Pčinjski okrug   vatrogasci   Bugarska   IPA   pokazna vežba   MUP Bugarske   Vlasina 2018
@


 


[ Dodaj komentar ]